Lucia Koscelníková Regióny Regióny

Čo sa za posledné dva týždne udialo v Bardejove?

Krátke správy z kultúrnych a spoločenských podujatí, ktoré sa uskutočnili v Bardejove a okolí

Ilustračný obrázok k článku Čo sa za posledné dva týždne udialo v Bardejove?
Zdroj: Milan Vrabel

Mesto prevzalo odpady

BARDEJOV. Po mimoriadnom valnom zhromaždení čiastočne (34%) mestskej spoločnosti Ekobard, ktoré sa konalo v stredu 26. júla na bardejovskom Mestskom úrade je 34% percent už minulosťou. Mesto sa s väčšinovým akcionárom – spoločnosťou Dúha Miroslava Remetu dohodlo na odkúpení akcií a v blízkej budúcnosti prevezme nad spravovaním odpadového hospodárstva úplnú kontrolu. „Ukončenie spolupráce bolo vysoko džentlmenské, prajem mestu v tomto podnikaní veľa úspechov,“ povedal po jednaní Remeta.

SaS-kári na motorkách aj v Abrahámovciach

BARDEJOV/ABRA­HÁMOVCE. V rámci akcie motoSaS sa koncom júla poslanci NR SR, Miroslav Ivan a Vladimír Sloboda, spolu s ďalšími členmi strany SaS na pozvanie okresného predsedu strany Milana Vrabľa stretli s občanmi pri diskusii, nielen o doprave, priamo na Radničnom námestí v Bardejove. Zhodnotili spoločne kvalitu ciest, hlavne 2. a 3. triedy, ktoré spadajú do kompetencie PSK Abrahámovce. Na oslavách 590. výročia založenia obce Abrahámovce sa potom okresní predsedovia strany SaS stretli s občanmi nášho okresu a zasúťažili si vo varení gulášu, kde získali 3. miesto a zapojili sa aj do turnaja v nohejbale.

Zborovské sladké drevo

BARDEJOV/ZBOROV. V sobotu 29. júla sa uskutočnil 15. ročník multižánrového festivalu Zborovské sladké drevo. Festival sa koná vždy v poslednú júlovú sobotu v areáli miestneho futbalového ihriska. Na podujatie prijali pozvanie skvelí hudobníci a ihrisko sa zaplnilo fanúšikmi až do neskorých nočných hodín. Otvorila ho country kapela „Tuláci“ z Giraltoviec a následne sa predstavila Bardejovská skupina „LTT Band“. Nadšenci ľudovej hudby sa potešili vystúpením „Muzikantov Raslavických“. Vystúpenie jedného z najúspešnejších slovenských spevákov Adama Ďuricu roztancovalo stovky návštevníkov. Záverečné vystúpenie patrilo poľskému spevákovi Miroslawowi Witkowskému, účastníkovi poľskej show X-faktor. Organizátori festivalu ani v tomto ročníku nezabudli na rôzne atrakcie a aktivity pre najmenších. Sprievodným programom festivalu bolo sprístupnenie kostola sv. Žofie, kde si návštevníci mohli v improvizovanej galérii pozrieť dve výstavy. Jednou z nich bola výstava cestopisných fotografií zborovského rodáka Ladislava Bodíka ml. *„Okná do sveta I.*“ Druhou bola výstava fotografií Kostola sv. Žofie v Zborove od minulosti po súčasnosť. Nadšenci adrenalínu mali možnosť prihlásiť sa na tandemové lety.

Prehliadka folklóru

BARDEJOV/BARDE­JOVSKÉ KÚPELE. V nedeľu 30. júla sa v Múzeu ľudovej architektúry – Skanzen-e uskutočnila prehliadka rusínskeho a šarišského folklóru. V programe sa predstavili ľudové spevácke skupiny z Bardejova a okolia. Podujatie bolo realizované s finančnou podporou Úradu vlády Slovenskej republiky – program Kultúra národnostných menšín 2017. Podujatie sa začalo o druhej poobede a v cene vstupného 2 € bol nielen pestrý hudobný program, ale aj možnosť vychutnať si nádherné postredie Skanzenu. Je klasifikovaný ako najstaršie zariadenie svojho druhu na Slovensku.

Organové dni Jozefa Grešáka

BARDEJOV. V stredu 2. augusta sa v rámci 25. Organových dní Jozefa Grešáka uskutočnil už tretí koncert, tentokrát ho odohral organista Marek Vrábel. Medzinárodný orgánový festival 2017 sa koná pri príležitosti Roka Jozefa Grešáka, rodáka z Bardejova. Bol významným hudobným skladateľom dvadsiateho storočia a vynikajúcim hudobníkom a organistom. Odznejú ešte tri koncerty, ktoré sa budú konať v Bazilike sv. Egídia vždy o ôsmej večer. 15. augusta vystúpi Róbert Kovácz z Maďarska a 30. augusta nám na organe zahrá Kateryna Gazho z Ukrajiny. Posledný koncert sa uskutoční 2. októbra, predvedie sa Pieter van Dijk z Holandska. Zahrá skladby od Grešáka, Brahmsa, Rehera či Bacha.

Hornošarišská nedeľa v Marhani

BARDEJOV/MARHAŇ. V nedeľu 30. júla sa na miestnom ihrisku v obci Marhaň uskutočnil 25. ročník prehliadky v ľudovom speve a tanci. Usporiadanie týchto slávností sa pre obec stalo už tradíciou. Každoročne tu vystupujú spevácke skupiny z okolia, ale aj folklórne súbory z nášho regiónu. Prvý ročník týchto slávností sa konal v miestnom kaštieli, na ktorý pozvali amatérske spevácke skupiny z celého okolia. Chceli oživiť dávne tradície a hudbu reprezentujúcu obec. Najznámejšia pieseň a tanec charakterizujúca marhaňských obyvateľov je A poniže Marhani a tanec Marhaňská. Prvý ročník mal priaznivú odozvu u občanov a preto toto podujatie organizujú každý rok na miestnom ihrisku.

V Židovskom suburbiu znela hudba

BARDEJOV. V nedeľu 30. júla sa v rámci festivalu Dni Poľskej hudby konal koncert kde zazneli bohaté melódie židovskej hudby. Zoskupenie výnimočných poľských hudobníkov Freylachs Ensemble sa postaral o umelecký zážitok. Židovská kultúra kedysi tvorila prirodzenú súčasť miesta, kde žijeme. Dni Poľskej hudby sú prezentáciou klasickej poľskej tvorby prostredníctvom popredných národných umelcov. Hudobnú kultúru nášho severného suseda zasadzujú do rámca svetovej kultúry. Projekt si od roku 2013 získal sympatie publika v Austrálii, Novom Zélande, Kanade, USA, Kaukaze, Strednej Ázii, Izraeli, Turecku, Latinskej Amerike, krajinách Vyšehradu a Balkánu.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM