Regióny

Desiatky kultúrnych akcií v kraji: S novou expozíciou aj Šarišské múzeum

Asi päťdesiat kultúrnych podujatí čaká na návštevníkov múzeí a galérií v celom Prešovskom kraji. V rámci zaujímavého festivalu si program pripravilo aj Šarišské múzeum v Bardejove.

Ilustračný obrázok k článku Desiatky kultúrnych akcií v kraji: S novou expozíciou aj Šarišské múzeum
Zdroj: Banícke múzeum Rožňava

Od začiatku septembra prebiehajú na celom Slovensku Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD). Do festivalu sa aj tento rok zapojili všetky múzeá v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja. Pre návštevníkov pripravili približne 50 kultúrnych podujatí. Tri z nich v bardejovskom mú­zeu.

Už začiatkom septembra si návštevníci Skanzenu v Bardejovských kúpeľoch mohli vychutnať položartovnú i polosmutnú hru o živote Rusínov v minulosti. Od 3. augusta je zase nielen pre milovníkov umenia v priestoroch výstavnej siene múzea k videniu dvojvýstava moderného a klasického umenia poľských autorov z Minska Mazowieckeho, ktorá potrvá do konca septembra.

A práve od konca septembra budú mať Bardejovčania i návštevníci mesta a kúpeľov možnosť vidieť novú expozíciu s názvom Bardejovské kúpele – oáza pokoja a zdravia. Pôjde o prezentáciu dejín Bardejovských Kúpeľov a dokumentáciu pobytu významných osobností, ktorí kúpele navštívili. Expozícia bude inštalovaná v kúpeľnej Vile Rákoczi.

Hodiny, petrolejky aj modrotlač

„V Krajskom múzeu v Prešove v rámci podujatia vystavia asi 60 historických hodín z obdobia 18. – 20. storočia od hodinárskych majstrov takmer z celej Európy a v Kaštieli v Stropkove zas chystajú výstavu najväčšej zbierky petrolejových lámp v Európe z partnerského múzea v poľskom Krosne“, prezradila Lea Heilová z Oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Prešovského samosprávneho kra­ja.

Múzeum v Kežmarku si pre návštevníkov prichystalo prezentáciu nového zborníka z odbornej konferencie Rod Thőkőly, Kaštieľ a Archeopark v Hanušovciach nad Topľou privíta verejnosť vo svojich priestoroch pri príležitosti 4. výročia archeoparku. Návštevníkom sa predstaví vo vynovenej podobe, a to v kontexte s novou archeologickou expozíciou a Transkarpatskou archeologicko-kultúrnou cestou.

Ľubovnianske múzeum bude lákať na Astronomickú noc na Hrade Ľubovňa, Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach na koncert blues-rockového speváka a gitaristu Gwyna Ashtona. Podtatranské múzeum v Poprade má na programe tvorivé dielne zamerané na modrotlač, Vihorlatské múzeum v Humennom chystá Deň tradičných remesiel v skanzene.

Zapojená aj popradská galéria

„Okrem múzeí v Prešovskom kraji sa do podujatia zapojila aj Tatranská galéria v Poprade, ktorá medzi svoje aktivity zaradila aj otvorenie výstavy projektu Party v 21. storočí. Výstava bude pozostávať z fotografií a párt ako súčastí ľudových krojov z rôznych regiónov Slovenska,“ uviedla Heilová.

Ako napokon dodala, Dni európskeho kultúrneho dedičstva sú podujatím, ktoré vzniklo z iniciatívy Rady Európy a Európskej komisie. Koná sa každý rok v mesiaci september v 49 štátoch Európy. Základným cieľom festivalu je prehĺbiť záujem občanov o kultúrne dedičstvo a jeho ochranu, či zvýšiť kultúrnu identitu národa cez sprístupnenie bežne neprístupných pamiatok, bežne prístupných pamiatok „v inom svetle“. Tento rok sa festival nesie pod heslom Zdieľané dedičstvo.

foto: ilustračné

Zdroj: Prešovský samosprávny kraj
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM