Webnoviny - Svet

Duálny listing by na BCPB mohol byť realitou od septembra

WEBNOVINY.SK

Burza cenných papierov v BratislaveFoto: SITA/Michal BurzaBRATISLAVA 23. júna (WEBNOVINY) – Obchodovanie na slovenskom kapitálovom trhu by mohli pomôcť oživiť aj ďalšie emisie akcií zo susednej Českej republiky. Od septembra tohto roka by totiž mal byť prepojený slovenský a český centrálny depozitár cenných papierov, čo je podľa riaditeľky bratislavskej burzy Márie Hurajovej základnou podmienkou, aby mohli byť cenné papiere duálne obchodované na oboch trhoch. "Ja si myslím, že v septembri sme schopní zahájiť prvé obchody, napríklad formou duálneho listingu českých spoločností,“ uviedla vo štvrtok počas výročnej konferencie Burzy cenných papierov v Bratislave Hurajová.

Podľa predsedu predstavenstva Burzy cenných papierov Praha Petra Koblica by zmluva o prepojení oboch depozitárov mala byť podpísaná ešte vo štvrtok. "Spoločné listingy českých a slovenských emisií by boli výhodné pre všetky zúčastnené strany a pomôžu rozvoju obchodov na oboch burzách,“ uviedol Koblic. Duálny listing má umožniť, aby mohol byť ten istý cenný papier kótovaný na dvoch trhoch a k tomu, aby sa s nim dalo obchodovať, musia byť vytvorené podmienky pre vyrovnanie obchodov. Práve to má podľa Hurajovej zabezpečiť prepojenie centrálnych depozitárov.

Burza cenných papierov v Bratislave, a.s. vznikla v marci 1991 v súlade s rozhodnutím Ministerstva financií SR z roku 1990 a je jediným organizátorom regulovaného trhu s cennými papiermi v SR. Najväčším akcionárom burzy je FNM, ktorý má 75,94-percentný podiel na základnom imaní. Podiel Patria Finance, a.s. na imaní burzy predstavuje 11,77 % a tretím najväčším akcionárom je Allianz – Slovenská poisťovňa, a.s. s 5,07-percentným podielom.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM