Rôzne

Európa sa pripravuje na besnenie počasia. Víchrica Alex ho ovplyvní aj u nás

Postupne bude čoraz viac naberať na sile a spôsobovať veľké škody. Počasie ovplyvní dokonca aj na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Európa sa pripravuje na besnenie počasia. Víchrica Alex ho ovplyvní aj  u nás
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Víchricu, ktorá ovplyvní počasie v takmer celej Európe, pomenovali francúzski meteorológovia Alex. Alex zasiahne severozápad Francúzska počas nočných hodín zo štvrtka na piatok. Do rána sa presunie nad Lamanšský preliv, informuje portál iMeteo.sk.

Vietor aj na Slovensku

Tam sa spojí s búrkou, ktorá sa presúva z Biskajského zálivu do severozápadného Francúzska a cez Lamanšský prieliv do južného Anglicka. V týchto oblastiach sa očakáva silný nárazový vietor, ale aj výdatné zrážky, ktoré môžu spôsobiť povodne.

V nasledujúcich dňoch potom ovplyvní počasie aj v ostatných kútoch starého kontinentu. Talianski meteorológovia očakávajú na náveternej strane pohorí 48 hodinový úhrn zrážok aj vyšší ako 400 mm.

„Prejavy víchrice Alex budeme vnímať aj na Slovensku. Už počas zajtrajšieho dňa začne silnieť vietor, ktorý môže v nárazoch dosahovať rýchlosť 50 až 70 km/h. V sobotu bude ešte rýchlejší, keď sa očakávajú nárazy od 60 do 90 km/h, pričom na hrebeňoch hôr môže presahovať rýchlosť 100 km/h,“ dodáva iMeteo.sk.

Zo soboty na nedeľu bude navyše cez naše územie prechádzať studený front. Ten prinesie nielen zrážky, ale aj búrky, ktoré sa môžu vyskytnúť na viacerých miestach.

Ilustračné foto

Vydali výstrahy

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy prvého stupňa pre viaceré kraje. Informuje o tom na svojom webe. Výstrahy pred dažďom platia do piatka (2. 10.) do 9.00 h.

SHMÚ očakáva dažde s úhrnom zrážok do 35 milimetrov. Výstraha platí pre celý Banskobystrický kraj, ale aj okresy Trenčianskeho, Košického, Prešovského a Žilinského kraja.

SHMÚ zároveň upozorňuje na silný vietor na horách v Žilinskom kraji, a to v noci z piatka na sobotu (3. 10.), ale aj počas víkendu. Meteorológovia očakávajú, že vietor môže v polohách nad 1500 metrov miestami nad pásmom lesa dosahovať priemernú rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu, v nárazoch až do 135 kilometrov za hodinu.

Zdroj: iMeteo.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM