Peet Beck Regióny

Fejtón: Papagáj Leonid

„Pane, ale vy tu máte uzol!“, zreval urológ na temer celú polikliniku.

Ilustračný obrázok k článku Fejtón: Papagáj Leonid
Zdroj: pixabay.com

Je prirodzené, že človek rýchlo zabúda. Včera prišlo o život tucet ľudí v prestrelke, dnes to bude už mesiac, čo intenzívne prší na Srí Lanke a zajtra sa Livovskou Hutou preženie cyklón – no kto si to má, doriti, všetko pamätať? V podobnom duchu uvažuje i Jonáš, ktorý má svoje meno vytetované na pravej ruke. Nie preto, že je neobyčajné. Preto, lebo si ho nikdy nepamätá. Je tomu snáď týždeň, čo bol Jonáš u lekára, špecialistu na cesty močové, čiže urológa. Päť dní sa nemohol riadne vypišať. Po Jonášovom zaodetí sa do rúcha Adamovho za bielou plentou lekár spozoroval nečakaný nález:

„Pane, ale vy tu máte uzol!“, zreval urológ na temer celú polikliniku. „Doriti, veď ja som zabudol kúpiť chlieb“, odvetil prekvapene Jonáš a tiahol z ambulancie kade ľahšie.

No ťažko sa žije človeku chronicky zábudlivému. Ani staré metódy, toť uzlíky na vreckovkách, alebo iných extrémnych miestach evidentne nefungujú. Sklamaný Jonáš prišiel domov a ako obyčajne, zapol si poučný televízor. Mal z pekla šťastie, lebo v teleshoppingu práve predstavovali najnovšiu, výskumom overenú, skrátka revolučnú mnemotechnickú pomôcku. Papagája Leonida za fantastických 999 eur! Istá babka sa pritom ako správna „referencia kvality“ hádam zo tri razy dušovala, ako jej papagáj Leonid uľahčil život, ako si zrazu všetko pamätá a rozpoznáva vlastné vnúčence. Drzo prízvukovala všetkým „nepamätníkom“: „A nezabudnite! Akčná cena platí len pre prvých desať kupujúcich!“. Jonáš, pod tlakom z každej strany, už nemal čas váhať. Zapísal si číslo na papier, objednal papagája v akčnej cene a čakal na zásielku, ktorá mu mala byť doručená poštou.

Prešli dva týždne a už si ani nepamätal, že si niečo objednal, keď mu zrazu jedno ráno niekto klope na dvere. „Dobrý deň, tu pošta, máme pre Vás balíček na dobierku, bude to rovných 1002 eur“.

Nadšený Jonáš, plný očakávania ochotne zaplatil, poprial pekný deň a odobral sa otvoriť balíček do kuchyne. Po jeho otvorení však nastalo trpké sklamanie. Papagáj Leonid ležal hore bruchom pripravený na reklamáciu. Vtedy si Jonáš uvedomil, že je na tom s pamäťou ešte celkom dobre. V centrále predajcu totiž operencovi zabudli do balíka spraviť otvor na dýchanie.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM