Tomáš Batiz Kultúra Zo Slovenska

Festival Východná: Čo nás čaká tento rok?

Folklórny festival vo Východnej sa tento rok začne vo štvrtok 29. júna. Ťahákom pre divákov sú tradične vystúpenia zahraničných folklórnych súborov.

Ilustračný obrázok k článku Festival Východná: Čo nás čaká tento rok?
Zdroj: TASR

Na 63. ročníku festivalu sa predstavia maďarský profesionálny súbor Magyar nemzeti táncegyüttes povestný svojou tanečnou virtuozitou a s viac ako 300 účinkujúcimi súbory z tešínskeho Sliezska. Počas štyroch festivalových dní sa na piatich scénach vystrieda vyše 2000 účinkujúcich, pripravených je cez 60 programov.

„Najväčšou novinkou je detská nedeľa, kde si deti s rodičmi budú môcť pozrieť neskutočne veľa detských programov, divadielok, školičky tanca, ale aj toho najlepšieho, čo všetky folklórne súbory počas celého roka vyprodukovali. Historicky budeme mať najviac detských účinkujúcich,“ povedal Pavol Pitoňák, programový riaditeľ festivalu.

Symbolické vstupné

Detská nedeľa, ktorá má u detí podnietiť vzťah ku tradičnej ľudovej kultúre, bude podľa jeho slov bezplatná: „Program na veľkej scéne je pre všetkých zadarmo, stačí si zaplatiť symbolické vstupné – deti dve eurá a dospelý štyri eurá.“

Súčasťou festivalu je tradične množstvo sprievodných podujatí – tanečné domy, koncerty world music, tanečné zábavy. Na jarmoku v areáli festivalu predstaví svoje remeslo 40 výrobcov ľudovej umeleckej výroby – rezbári, výrobcovia hudobných nástrojov a zvončekov, remenári, hrnčiari, tkáčky či kožušníci.

Navýšili kapacitu

Ako ďalej informovali organizátori, veľkú pozornosť venujú kultivovaniu prostredia, v ktorom sa festival odohráva. Počas roka realizovali na amfiteátri úpravy tak, aby bolo z každého miesta vidieť celé javisko. „Kapacita publika, ktoré aj naozaj uvidí, sa zmení zhruba o plus 2000 ľudí,“ poznamenal Pitoňák.

Od minulého roka fungujú počas festivalu dva stanové tábory, k dispozícii sú sprchy. I tento rok budú mať návštevníci cestujúci na festival vlakom možnosť vystúpiť priamo na stanici vo Východnej. Na všetky vlakové spoje, ktoré mimoriadne zastavia vo Východnej, bude nadväzovať kyvadlová doprava k amfiteátru. „Tohtoročná novinka je, že 15 minút po skončení posledného predstavenia na hlavnej scéne bude spred amfiteátra zabezpečený autobus smerom do Liptovského Mikuláša,“ dodala riaditeľka festivalu Jana Kresáková z Národného osvetového centra, ktoré je jeho hlavným organizátorom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM