ELA Správy Politika

Fico SPOCHYBNIL vojnu v Kyjeve: To nemyslíte vážne! Je tam úplne NORMÁLNY život, tvrdí

Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes spochybnil, že by v Kyjeve prebiehala vojna. V ukrajinskom hlavnom meste podľa neho prebieha normálny život.

Ilustračný obrázok k článku Fico SPOCHYBNIL vojnu v Kyjeve: To nemyslíte vážne! Je tam úplne NORMÁLNY život, tvrdí
7
Galéria
Zdroj: TASR/AP , TASR/František Iván

Robert Fico mieri v stredu 24. januára na Ukrajinu. Predseda vlády sa stretne s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom. Pár dní pred týmto stretnutím, ktorému dokonca hrozilo zrušenie kvôli výrokom Fica, dnes premiér opäť prilial olej do ohňa.

Fico sa cez víkend vyslovil proti prijatiu Ukrajiny do NATO s tým, že by to znamenalo riziko tretej svetovej vojny. Nášho suseda, ktorý je dva roky vo vojne s Ruskom, označil za skorumpovanú krajinu, v ktorej sa stráca západná pomoc.

Snahy Kyjeva o oslobodenie Ruskom okupovaných území zároveň odmietol ako nereálne. Tiež povedal, že Ukrajina nie je suverénnym štátom, pretože je pod absolútnym vplyvom USA. Na utorkovej tlačovej konferencii ubezpečil, že je pripravený v stredu prezentovať svoje postoje Šmyhalovi.

Vojna v Kyjeve (nie) je?

Na tlačovej konferencii počas výjazdového rokovania vlády v Kamenici nad Cirochou dnes odpovedal na otázku, prečo sa jeho stredajšie stretnutie s ukrajinským partnerom Denysom Šmyhalom neuskutoční v Kyjeve, ale v Užhorode pri hraniciach.

„A naozaj si myslíte, že v Kyjeve je vojna? To nemyslíte vážne, dúfam, že áno,“ povedal. Dodal, že je tam „úplne normálny život“. Vojna má podľa premiéra lokálny charakter.

Zahraniční štátnici navštevujú Kyjev aj v čase, keď ruská invázia na Ukrajine pokračuje. Naposledy ho v pondelok navštívil nový poľský premiér Donald Tusk. Medzitým bol na istý čas na celej Ukrajine vrátane Kyjeva vyhlásený letecký poplach.

Útok na Kyjev a Charkov

Ruské útoky na Ukrajinu pripravili v utorok o život 18 ľudí, pričom ďalších 139 osôb utrpelo zranenia, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR informuje podľa správy agentúry AFP. Rusi útočili na Kyjev a Charkov.

Zelenskyj zároveň upozornil, že záchranné práce stále pokračujú a počet obetí môže ešte stúpnuť. „Žiaľ, zomrelo 18 ľudí,“ potvrdil ukrajinský prezident v pravidelnom večernom videopríhovore. Ako dodal, útokmi bolo zvlášť ťažko zasiahnuté mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny.

„Musíme prinútiť Rusko zaplatiť za utrpenie a bolesť, ktorú spôsobilo Ukrajine,“ reagoval na utorkové útoky Ruska ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

Fotogaléria: Raketový útok na Kyjev 23. januára 2024.

Raketový útok na Kyjev 23. januára 2024
7
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM