Webnoviny - Svet

Fínom tichosť vyhovuje

WEBNOVINY.SK

Miikka Kiprusoff Foto: SITA/APVANCOUVER 26. februára (WEBNOVINY) – Hokejisti Fínska sa v tichosti pripravujú na semifinálový duel olympijského turnaja vo Vancouveri. Suomi nie sú pred piatkovým duelom s USA favoritmi, čo im vyhovuje. „Tlak bude na Američanov. Pred začiatkom turnaja s nami v záverečnej štvorke nikto nepočítal. Ak máme dobrý deň, môžeme zdolať každého,“ povedal po štvrtkovom ľahšom tréningu útočník Teemu Selänne a následne dodal: „Vlastne my ani nemáme čo stratiť. Užijeme si ďalšie zápasy, budeme hrať dobre a dúfame, že urobíme krok na ceste na vrchol.“

Fíni sa spoliehajú predovšetkým na brankára Miikku Kiprusoffa, ktorý potvrdzuje jedného z najlepších gólmanov sveta. Držiteľ Vezinovej trofeje 2006 je pre tím Suomi veľkou oporou. Vo štvrťfinále s Českom nepustil za svoj chrbát ani jeden puk. „Všetko je to o brankárovi. Miikka nám dáva šancu na víťazstvá,“ uviedol Selänne.

Kiprusoff na olympijskom turnaji takmer nechytal. Pred oznámením nominácie si dal podmienku, že ju akceptuje len v prípade, že bude v bránke jednotkou. Chrbát mu kryjú ďalší dvaja gólmani z NHL Niklas Bäckström a Antero Niittymäki. Tréner Jukka Jalonen jeho podmienku akceptoval. „Miikka má potrebné sebavedomie. Ak by bol druhý alebo tretí brankár, tak by vo Vancouveri nechytal. Bez pochýb sme však chceli, aby bol v našom tíme,“ uviedol Jalonen.

Pred štyrmi rokmi do Turína gólman Calgary nomináciu odmietol, keďže cítil bolesť v bedre. Zranenie však vtedy nebolo vážne a po pár dňoch bol v poriadku. „Nebudem sa k tomu vôbec vracať. Je to za nami a ja sa koncentrujem na tento turnaj,“ povedal Kiprusoff.

Ak Fíni získajú vo Vancoouveri cenný kov, budú jediným tímom s troma medailami od roku 1998, keď na ZOH začali hrať aj hokejisti z NHL. V Nagane 1998 vybojovali Suomi bronz, pred štyrmi rokmi v Turíne zasa striebro. Na semifinále s USA už bude mať tréner Jalonen k dispozícii kompletný tím. Po skončení dištancu sa na ľade objaví aj obranca Joni Pitkänen, ktorý musel štvťfinále nútene vynechať.

SITA, AP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM