ELA Zo Slovenska

FOTO: Na protest v Bratislave prišlo okolo 27-tisíc ľudí, pridal sa aj Paríž, Brno i Krakov

Vo štvrtok sa opäť konali po celom Slovensku protesty proti prijatiu zmien v Trestnom zákone a rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Na protest v Bratislave prišlo okolo 27-tisíc ľudí, pridal sa aj Paríž, Brno i Krakov
15
Galéria
Zdroj: TASR

Zvolali ich opozičné parlamentné strany Progresívne Slovensko, SaS a KDH.

Protesty naberajú na účasti

Na bratislavské Námestie SNP či košickú Hlavnú ulicu prišli tisíce ľudí. Na protest v hlavnom meste prišlo podľa organizátorov 27-tisíc ľudí, čo je viac ako pred týždňom.

Naprieč Slovenskom bolo v uliciach takmer 45-tisíc nespokojných občanov. Ľudia protestovali vo viac ako 20 slovenských mestách, okrem toho sa pridali aj ľudia v Prahe, Brne, Krakove či Paríži.

Opozičné protesty sa uskutočnili aj v Nitre, Žiline, Banskej Bystrici, Trenčíne, Štúrove, Prešove, Trnave, Považskej Bystrici, Liptovskom Mikuláši, Martine, Leviciach, Spišskej Novej Vsi, Prievidzi a Piešťanoch.

Okrem opozičných politikov na protestoch znovu vystúpili aj známe osobnosti. Vo viacerých mestách sa konali aj občianske protesty. Policajti Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vo štvrtok zadržali podozrivú osobu v prípade hrozby bombových útokov na protestoch. Vyšetrovateľ NAKA už vedie vyšetrovanie vo veci trestného činu teroristického ú­toku.

Protesty krajanov v Česku

Stovky slovenských krajanov sa vo štvrtok zhromaždili pred veľvyslanectvom v Prahe a tiež na Námestí slobody v Brne, aby podporili protesty, ktoré proti novele Trestného zákona na Slovensku organizuje opozícia.

Okrem diskusie pred schválením významných zmien od vlády žiadajú, aby išla príkladom v slušnosti či poskytovala informácie rovnocenne všetkým médiám, informuje spravodajkyňa TASR.

„Neviem, či sa nám všetkým podarí udržať spravodlivé Slovensko, ale som si istý, že ak sa to má podariť, všetci, čo sme tu spolu, nesmieme byť ticho a nesmieme byť pasívni,“ vyhlásil predseda spolku Pražská kaviareň, ktorý organizuje občianske protesty v Prahe.

Podľa spolku pred slovenské veľvyslanectvo vo štvrtok prišlo najviac ľudí z doterajších troch protestov, ktoré organizovali. Počet odhadol na asi 400 ľudí.

V Brne sa na prvom proteste proti zmenám v Trestnom zákone zišlo vo štvrtok na Námestí slobody podľa organizátora Mareka Pravdu asi 300 ľudí.

Podľa neho tiež vyjadrili nesúhlas s krokmi ministerstiev kultúry a životného prostredia, so zmenou medzinárodného smerovania krajiny či s výrokmi politikov, ktorí podľa ich slov znevažujú občanov SR a menšiny žijúce na Slovensku.

Protestné zhromaždenie SaS, PS a KDH v Bratislave 25. januára
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM