Regióny Kultúra Zo Slovenska

FOTO: Unikátny organ v Španej Doline obnovia. Podporu mu vyjadrilo takmer 20 000 ľudí

Verejnosť rozhodla, že spomedzi 9 ohrozených hudobných nástrojov získa grant vo výške 30 000 eur na svoju obnovu barokový organ v rímskokatolíckom Kostole Premenenia Pána v Španej Doline.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Unikátny organ v Španej Doline obnovia. Podporu mu vyjadrilo takmer 20 000 ľudí
7
Galéria
Zdroj: Vivat Vox Organi

Viac ako 58 000 ľudí sa zapojilo do hlasovania v rámci 9. ročníka iniciatívy Nadácie VÚB zameranej na záchranu kultúrnych pamiatok v našej krajine. Program Poklady Slovenska sa tento rok niesol v znamení témy ochrany a obnovy historických organov. Verejnosť rozhodla, že spomedzi deviatich ohrozených hudobných nástrojov získa grant vo výške 30 000 eur na svoju obnovu barokový organ v rímskokatolíckom Kostole Premenenia Pána v Španej Doline.

Do systému verejného hlasovania bolo zaradených deväť klenotov historického organárstva, ktoré si nutne vyžadujú obnovu. Počas celej doby súťaže, ktorá trvala od 12. do 25. februára vyjadrovala verejnosť svoju podporu najvýraznejšie najmä unikátne vyzdobenému barokovému organu v kostole Evanjelickej cirkvi a.v. v Levoči, organovému prospektu v rímskokatolíckom kostole sv. Mikuláša v Prešove a organu z 18. storočia v rímskokatolíckom Kostole Premenenia Pána v Španej Doline.

Práve správcovia organa zo Španej Doliny dokázali osloviť a zaktivizovať najväčšiu skupinu priaznivcov. Svoj hlas pre obnovu tohto vzácneho nástroja dalo až 19 590 obyvateľov prevažne zo stredného Slovenska. „Ide o posledný zvukovo autenticky zachovaný organ od vychýreného banskobystrického organára Martina Podkonického z roku 1751. Organ absolvoval na začiatku 20. storočia niekoľko prestavieb, kedy došlo k odstráneniu niektorých pôvodných častí, našťastie nie z oblasti píšťalového fondu. Tento významný nástroj si plne zaslúži zreštaurovanie do pôvodnej barokovej podoby,“ hovorí vedecký pracovník z Ústavu hudobnej vedy SAV, organológ Andrej Štafura.

Z víťazstva v súťaži majú radosť aj obyvatelia a zástupcovia miestnej farnosti v Španej Doline. Tí s cieľom podporiť hlasovanie za svoj organ realizovali aj vlastné sprievodné aktivity vrátane organových koncertov v Kostole Premenia Pána.

Reštaurátorké práce na organe začnú pred letom a zrealizované budú do konca tohto roka. Podľa odborníkov je obnova práve týchto pamiatok náročná v tom zmysle, že organy obsahujú komplex materiálov ako drevo a kov či kožu v rôznych abiotických a biotických podmienkach, pričom je pri nich potrebné zohľadňovať primárne samotný zvuk. Každý organ obsahuje umelecké a technické prvky, pričom je každý jedinečný po zvukovej, výtvarnej aj konštrukčnej stránke a taktiež je naviazaný na konkrétny akustický priestor.

Pozrite si vzácny organ v našej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Vzácny organ v Španej Doline
7
Galéria
Zdroj: Vivat Vox Organi
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM