Svet Správy

FOTO: V Rajke vyrástla trojmetrová socha náčelníka Arpáda

Pri príležitosti 1110. výročia Bitky pri Bratislave vyrástla v maďarskej obci Rajka trojmetrová socha náčelníka Arpáda.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V Rajke vyrástla trojmetrová socha náčelníka Arpáda
7
Galéria
Zdroj: Maroš Mačuha FB

V bezprostrednej blízkosti Bratislavy, v maďarskej obci Rajka, vyrástla trojmetrová socha hlavného staromaďarského kmeňa Maďarov a zakladateľa dynastie Arpádovcov náčelníka Arpáda.

Bitka pri Bratislave

„Sochu dala postaviť naša samospráva pri príležitosti 1110. výročia Bitky pri Bratislave z prostriedkov nadácie založenej za týmto účelom,“ Bratislava24.sk informoval starosta Rajky Vince Kiss.

Starosta spomenul, že na pamiatku bitky už bol postavený pamätník v Devíne, ten však bol v roku 1921 zničený. „Bohužiaľ, nebol znovu postavený. Zakladatelia nadácie mali v úmysle postaviť sochu v obci Maďarskej republiky, ktorá sa nachádza najbližšie k miestu bitky. Naša obec poskytla priestor v parku popri hlavnej ceste, a tak je socha dobre viditeľná cestujúcim prechádzajúcim medzi Bratislavou a Mosonmagyaróvá­rom,“ priblížil starosta.

Bitka pri Bratislave bolo ozbrojené stretnutie v roku 907. Pri bitke boli bavorské vojská porazené staromaďarskými kmeňmi. Takmer na 50 rokov zmenila situáciu v oblasti stredného Dunaja a umožnila starým Maďarom uskutočňovať nájazdy do rozsiahlych oblastí strednej, južnej a západnej Európy.

Socha Arpáda

Socha zobrazuje vodcu v stredovekom odeve. Postava má tri metre a stojí na dvojmetrovom podstavci. Samotná socha a obloženie podstavca sú vyrobené z vápenca z maďarskej obce Süttő. Na podstavci sú zobrazené mená siedmych maďarských kmeňov a meno vodcu Arpáda.

Arpád bol náčelníkom jedného zo siedmich staromaďarských kmeňov, kmeňa Maďar (Megyer). V nespoľahlivých stredovekých kronikách sa dočítame, že okolo roku 887 zvolilo Arpáda v Etelköze sedem staromaďarských kmeňov na 20 rokov za svojho spoločného náčelníka. Takto staromaďarské kmene prijali meno najväčšieho kmeňa Maďar, a odvtedy sa nazývajú Maďari. Arpád zomrel údajne roku 907.

Árpádova socha
7
Galéria
Zdroj: Maroš Mačuha FB
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM