Juraj Ščerbík Regióny Regióny

Futbalový Partizán chce predstaviť svoju omladinu

Futbalový Partizán chce predstaviť svoju omladinu

Ilustračný obrázok k článku Futbalový Partizán chce predstaviť svoju omladinu
Zdroj: Partizán Bardejov

BARDEJOV. Po skončení minulej sezóny si Partizán Bardejov do kroniky v 2. lige nadstavbovej časti o postup zapísal ôsme miesto. Zmena kormidelníka sa dala čakať. Jozefa Kukulského strieda 55-ročný Ryszard Kuźma z poľského Rzsesówa. Jeho prvá cesta do zahraničia vedie do Bardejova. Mnohí športovci z nášho mesta mali a majú bohaté skúsenosti z družobných prihraničných kontaktov.

Nevydarené pokusy

Snahou jednotlivcov je nájsť si nové, či kvalitnejšie prostredie. Niekoľko hráčov po skončení uplynulej sezóny odišlo za novým zamestnávateľom. Zdá sa, že mnohým sa tu už dlhšie nedarí. Určite sa nevrátia brankár Novák, Horodník, Pyda či Šosták. Kluby zatiaľ nepoznáme, no nebudú o triedu vyššie. Francúz Makela zostáva zatiaľ v Paríži, skončila mu zmluva, ale je našim hráčom. Brazilčan Santos sa snaží dostať na hosťovanie do Senice. On chce hrať 1. ligu, uvidíme. Dobre, že sa opäť vrátili Hamuľák s Grohoľom. Medzi prichádzajúcimi zaujal návrat odchovanca Davida Berežného. 21-ročný kmeňový hráč Slovana Liberec bude obliekať dres Partizána jeden rok. Na dva roky zmluvu podpísal 24-ročný Ján Staško z Baníku Ostrava, ten v jarnej časti hral za Zvolen.

Domáca liaheň

Najmä po odchode brankára Nováka športový riaditeľ Alexander Tyč vie, že zostaviť kompletný káder nebude jednoduché: „Chceli by sme dať viac príležitostí našim mladým odchovancom, piati sú v príprave. Keďže v 1. lige dorastencov sme sa ostatné dva roky zachraňovali, dostávali v Á-čku menej príležitostí. ÚTM sme zachránili, teraz budú mať viac šancí. V danej chvíli hľadáme druhého brankára, odchovanec Gmitter je našou stabilnou postavou. Je tu na skúške dva metre vysoký Koziól zo Stali Mielec, uvidíme, či sa dohodneme. Hľadáme aj mladšieho zo Slovenska, aby boli rovnocennou dvojicou s Gmitterom. Otázku brankára uzavrieme až po zápase v Poľsku. Podobne si preveríme aj ďalších chlapcov z Poľska. Hovoríme aj so Stašom, mal by začať trénovať, môže sa stať, že bude v kádri. Dá sa povedať, že kostra mužstva zostala, spolu s mladými by mohli vytvoriť dobrú partiu do súťaže. Nový tréner si ich prístup k tréningom pochvaľuje.“

Svidnícka farma

Kostra mužstva zostáva a Partizán sa v zápase s Michalovcami po výsledku 2:2 nabudil. Mladí to oživili, zvládli dva tréningy za deň. No druhú júlovú sobotu v neďalekom Nowom Saczi prehrali vysoko 4:0. Každopádne, prvý prípravný zápas vo Svidníku potvrdil oprávnenosť farmy „V klube máme stratégiu smerom k odchovancom. Rozpočet nechceme zvyšovať a mladí dostanú viac šancí. No prechod do druhej ligy je pre nich aj tak náročný. Farma vo Svidníku, ktorá hrá tretiu ligu, je určite dobrá vec. Tam sa môžu pripraviť na skok z mládežníckeho do mužského futbalu.

U nás je tréningový proces nastavený na kvalitu, v nižších súťažiach je to iné. No sú tam aj hráči, ktorí by sa mohli u nás pripravovať. Farmu budeme mať, no ešte nie sú dohodnuté detaily. Malo by to ostať tak, ako to bolo.“ Súťaže ešte stále čakajú na žrebovanie i počet účastníkov. „Pätnásť klubov je jasných. Namiesto Liptovského Hrádku prišla Podbrezová B. Stále otázne sú VSS Košice a najnovšie sa hovorí, že aj Lipany by mohli nastúpiť. Chýba nám vyžrebovanie, počkáme si,“ komentoval Alexander Tyč.

Kuźma vidí rezervy

Poľský tréner Ryszard Kuźma sa zoznamuje nielen s prostredím, ale aj s tvoriacim sa mužstvom. „Čo sa týka mojej práce, tak ideme v zhode s programom. Spoznávame motoriku i kondíciu jednotlivcov. Po hernej stránke sa posúvame vpred. Veľa práce nás čaká v činnostiach, kedy hráč nemá loptu. Je to najmä v defenzívnej fáze, a prechode do obrany. Práve tu musíme hľadať futbalistov, v strede obrany nám veľmi chýbajú. Lepšie to vyzerá smerom dopredu. A môj druhý pohľad je o tom, že sa učím nielen o futbale tu, ale aj na Slovensku.“

Očakáva sa lepšia úroveň

Od druhej najvyššej súťaže očakávame vyššiu kvalitu. Celoštátna konfrontácia druhého sledu by mala byť podstatne náročnejšia nielen v jesennej, no najmä v odvetnej jarnej časti. „Viem, že druhá liga bude celoslovenská, musí byť silnejšia. Budú tu hrať najlepšie mužstvá. Z Poľska sa s nami v tomto momente pripravuje brankár Marek Koziól. Bol tu aj Sebastian Sczepański, oboch si pamätám ešte z obdobia, keď som viedol Sandeciu Nowy Sacz. Ten sa vo Svidníku proti Michalovciam zranil, má pauzu. Chcel by som aby zostali, záleží to ale na dohode s klubom,“ objasnil kouč Kuźma.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM