Webnoviny - Svet

GALKO: Chyba pri previerke Hudeca sa vyšetruje

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Michal Burza BRATISLAVA 10. augusta (WEBNOVINY) – Ministerstvo obrany zisťuje, či v prípade možného pochybenia pri robení previerky nového šéfa Vojenskej spravodajskej služby Milana Hudeca nešlo o úmyselné poškodzovanie záujmov rezortu obrany a samotného ministra Ľubomíra Galka. „Ako minister obrany podpisujem len doklady, ktoré mi pripravuje profesionálny personál a či v prípade pána Hudeca išlo o druh a rozsah dokladov, zodpovedajúcich právnej úprave, je predmetom zisťovania," uvádza sa v Galkovom stanovisku, ktoré poskytol hovorca ministerstva obrany Richard Šümeghy pred rokovaním Osobitného výboru NR SR na kontrolu vojenského spravodajstva. Ten sa práve zaoberá previerkou Hudeca, v ktorej je problémom to, že ma skorší termín ako žiadosť o túto previerku.

Galko pripomína, že v rezorte takéto previerky už robili niekoľko stokrát. Je si vedomý, že pri previerkach ide o veľmi citlivú oblasť, vyžadujúcu špeciálne znalosti a preto sa spolieha na výsledky práce profesionálneho aparátu celého rezortu obrany. „Či moje spoliehanie sa bolo na mieste je predmetom vyšetrovania a v tejto súvislosti nevylučujem aj prípadné personálne opatrenie,“ uvádza sa v Galkovom stanovisku

Minister tvrdí, že Hudec má platné osvedčenie NBÚ, podľa ktorého sa môže oboznamovať s utajovanými skutočnosťami s najvyšším stupňom utajenia – prísne tajné.

Galko po zistení problému s previerkou dočasne odvolal novomenovaného Hudeca z postu. Premiérka Iveta Radičová následne uviedla, že „ak sa potvrdí, že prišla žiadosť neskôr, ako bola urobená previerka, tak pán Hudec túto funkciu už zastávať nebude, ani žiadnu funkciu vo vojenskom spravodajstve“.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM