Webnoviny - Svet

Hľadá sa šťastná rodina

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 24. marca (WBN/PR) – Hľadá sa šťastná rodina je názov osvetového projektu, ktorý si dáva za cieľ kreatívnou formou edukovať deti a ich rodičov o dôležitosti správnej stravy, rodinnej súdržnosti, pozitívnej rodinnej atmosféry, zdravého životného štýlu a možných zdravotných dopadoch, ktoré môže mať na rodinu hektický štýl života. Projekt jednak šíri osvetu o dôležitosti prevencie a na strane druhej upozorňuje na stále aktuálnejšie problémy dnešnej doby, akými sú potravinové intolerancie, alergie, celiakia – prameniace z hektického štýlu života našej spoločnosti a postupného vytrácania významu a hodnoty rodiny ako najdôležitejšieho zoskupenia ľudskej spoločnosti pre život človeka.

Narastajúci počet ľudí si uvedomuje, že k zdraviu treba byť vedený už od útleho veku, pretože práve v tomto období si dieťa buduje všetky dôležité životné návyky. Rodičia sa však často nestíhajú venovať svojim deťom, ktoré si budujú nesprávne a nezdravé životné návyky, ktoré môžu mať celoživotnú zdravotnú odozvu. A tak sa situácie chopia práve deti, ktoré prostredníctvom interaktívnej súťaže s názvom „Hľadá sa šťastná rodina“ zaktivizujú celú svoju rodinu, vrátane rodičov, a svojim osobitým spôsobom sa budú podieľať na budovaní zdravých návykov. Desať rodín vyhrá exkluzívny víkendový pobyt, avšak ostatné deti majú možnosť vyhrať množstvo ďalších skvelých cien pre seba a svoju rodinu.

Projektu je určený aj interaktívny web portál www.rodinkastastnych.sk, kde sa prostredníctvom animovanej rodinky Šťastných dozvedia mladší, ale aj starší členovia rodiny, zaujímavé informácie osvetového charakteru a zároveň získajú možnosť zapojiť sa do interaktívnej súťaže pre celú rodinu. Špeciálna sekcia je venovaná aj najdôležitejším otázkam k intolerancii laktózy, alergii na bielkovinu kravského mlieka a celiakii.

Ako žije dnešná rodina na Slovensku?

V termíne marec – apríl 2010 sa v spolupráci so Sekciou asistentov výživy Slovenskej lekárskej spoločnosti uskutoční celoslovenský prieskum, ktorého cieľom je nájsť odpoveď na otázku ako žije dnešná rodina na Slovensku. Žiaci druhého stupňa základných škôl ako aj študenti stredných škôl, z malých, stredne veľkých a veľkých miest z celého Slovenska, poskytnú odpovede na otázky zamerané na súčasný štýl života ich rodín a zároveň budú mať možnosť vyjadriť svoj názor na tému: „ako by sme mali fungovať podľa mňa“. Prieskum bude vyhodnotený do 15. mája 2010.

Informovanosť je najlepšou prevenciou

„Počet pacientov, ktorým bola zistená celiakia či iná forma potravinovej intolerancie, neustále stúpa. Nie každému je však dané ochorenie diagnostikované už v jeho počiatku. Mnohí pacienti sú na základe nesprávnej diagnostiky liečení na následky ochorenia a nie na jeho príčiny. Predísť mnohým zdravotným problémom a náročným vyšetreniam je možné v prípade, že bude daný lekár dostatočne informovaný a z vlastnej iniciatívy navrhne test, ktorý je rýchly, jednoduchý a v porovnaní s potenciálnymi nákladmi na liečbu závažných ochorení aj lacný. Informovanosť je najlepšou prevenciou a preto sme sa rozhodli v prvom polroku 2010 zrealizovať seminár pre odbornú a následne aj širokú verejnosť, ktorý prinesie aktuálne informácie o potravinových intoleranciách a alergiách – príznaky, príčiny vzniku, diagnostika a terapia. Jeden seminár sa uskutoční na strednom a jeden na východnom Slovensku, kde je informovanosť o niečo horšia ako napríklad na západe,“ povedala MUDr. Danka Nováková, pediater, detský imunoalergológ a odborník na potravinové alergie a celiakiu.

Edukačný a komunitný rozmer projektu

„V dnešnej dobe je komunikácia medzi jednotlivými členmi rodiny čoraz náročnejšou úlohou a vo veľa prípadoch si len veľmi ťažko hľadajú rodičia cestu k svojim deťom. Komunikácia na línii dieťa – starší súrodenec- rodina a ich spoločné interaktívne vzdelávanie sa a aplikovanie správnej životosprávy, bude slúžiť ako dôležitý stmeľujúci prvok celej rodiny. Dosiahneme tak nielen šírenie osvety o správnom životnom štýle, ale aj napomôžeme k rodinnej súdržnosti prostredníctvom interaktívneho osvetového projektu, ktorý v sebe spája edukačný i komunitný rozmer,“ dodáva k projektu jeho koordinátor, Ing. Martin Michalica.

Projekt sa realizuje v spolupráci so Sekciou asistentov výživy Slovenskej lekárskej spoločnosti a medicínskym centrom Medifera.

Projekt sa realizuje vďaka finančnej podpore produktového radu Veto, ktorý tak napĺňa svoju stratégiu spoločenskej zodpovednosti. Generálnym partnerom projektu je spoločnosť Palma Group, a.s.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM