Zo Slovenska

Fico sa už stretol s prezidentom: Poverenie na zostavenie vlády má do budúceho piatka

Premiér Robert Fico (Smer-SD) dostal poverenie na zostavenie vlády. Oznámil to v stredu po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom. Zároveň deklaroval, že s prvými rokovaniami začne už dnes.

Ilustračný obrázok k článku Fico sa už stretol s prezidentom: Poverenie na zostavenie vlády má do budúceho piatka
Zdroj: TASR

Robert Fico má poverenie na zostavenie vlády do piatka 18. marca. Oznámil to po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom. Zároveň deklaroval, že o prvé rokovania sa pokúsi v priebehu dneška.

Čo Fico nepovažuje za riešenie

Chcel by vytvoriť aspoň základ stabilnej exekutívy. Za riešenie nepovažuje úradnícku vládu ani predčasné voľby. „Viedlo by to len k prehlbovaniu chaosu,“ dodal. Fico najskôr vytvorí poradie politických strán, o ktorých si myslí, že s nimi má zmysel hovoriť. „Oslovím ich, pokiaľ ani len neprejavia záujem o stretnutie, budem to rešpektovať,“ podotkol s tým, že s ostatnými bude hľadať prieniky. „Alternatív nie je veľa,“ konštatoval.

Prečítajte si tiež:

Sme rodina naznačuje kupovanie poslancov, suma má byť dva milióny eur na hlavu

Potvrdil, že nemá záujem naťahovať termín po 18. marci. Za najpodstatnejšie pre Slovensko považuje stabilitu nového kabinetu. „Ešte sa pravdepodobne niekedy vrátime k tomu, čo sa dialo pred parlamentnými voľbami, aký súboj kto zvádzal, kto mal aké záujmy,“ priblížil s tým, že hoci plne rešpektuje vôľu voličov, prišlo podľa jeho slov k významným deštruktívnym zásahom do slovenského politického systému.„Výsledkom parlamentných volieb je významný útok na štandardné politické strany s tým, že SDKÚ-DS a KDH sa prakticky vymazali z politického sveta,“ podčiarkol Fico.

Fico: Pred Slovenskom stojí otázka

Podľa neho prišlo k zvýrazneniu prvkov, ktoré nepatria do štandardného parlamentného politického systému. „Sú to prvky, ktoré sú založené na princípoch obchodných firiem, strany bez členskej základne, ktoré vznikli bez akéhokoľvek programu a ľudí za niekoľko týždňov,“ povedal.

Líder Smeru dodal, pred Slovenskom teraz stojí otázka, či sa chaos a vnútropolitická kríza budú prehlbovať, alebo sa to štandardné politické strany pokúsia zastaviť a dohodnú sa na vytvorení zmysluplnej a stabilnej vlády, ktorá minimálne zabezpečí dôstojné reprezentovanie SR počas predsedníctva v EÚ.

Prečítajte si tiež:

Kto sú Kotlebovi poslanci? 14 ľudí, ktorí sadnú do parlamentu za ĽS Naše Slovensko

Líder SaS Richard Sulík uviedol, že poverenie predsedu Smeru-SD zostavením vlády je správny krok. Povedal to s tým, že takýto postup prezidenta SR Andreja Kisku očakával. „Termín, ktorý Robert Fico dostal, považujem za primeraný a postup za štandardný,“ citovala Sulíka hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

Môže vás zaujímať:

Komu okrem „Pána Boha“ vďačí kontroverzný Marian Kotleba za premiéru v parlamente

Sulík: Na všetky otázky A. Danka som pripravený, postup SNS je v poriadku

Foto: ilustračné

Prezident Andrej Kiska poveril Roberta Fica zostavením vlády
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM