Aktualizované Politika

Je to OFICIÁLNE! Ivan Korčok vyzbieral potrebné podpisy na prezidentskú kandidatúru

Kandidát na prezidenta Korčok vyzbieral dostatok podpisov. Získať ich musel minimálne 15-tisíc.

Ilustračný obrázok k článku Je to OFICIÁLNE! Ivan Korčok vyzbieral potrebné podpisy na prezidentskú kandidatúru
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Diplomat a bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok vyzbieral podpisy na svoju prezidentskú kandidatúru. Oznámil to na utorkovej tlačovej konferencii. Má vyše dvojnásobok potrebného počtu podpisov od občanov, čo je podľa zákona 15-tisíc. Prezidentské voľby sa budú konať na budúci rok.

Čomu sa chce venovať?

V kampani sa chce Korčok venovať napríklad oblasti dobudovania štátu. „Máme viac ako 30 rokov od vzniku Slovenska, ale pokiaľ ide o dobudovanie štátu, zastali sme na pol ceste,“ skonštatoval s tým, že treba sfunkčniť mnohé procesy. Uchopiť chce aj tému vlastenectva, ktoré sa podľa neho vytratilo z povedomia ľudí alebo je v slovníku určitej skupiny politikov, ktorí s týmto pojmom narábajú tak, že mnohí občania s tým nechcú mať nič spoločné.

„Moderné vlastenectvo je téma, ku ktorej sa hlásim. Je to jedna z vecí, kde si myslím, že je šanca, aby sme spájali našu spoločnosť,“ povedal s tým, že Slovensko je roztrieštené vzhľadom na množstvo deliacich línií.
.

Zriadil transparentný účet

Korčok sa poďakoval za finančnú podporu kampane všetkým darcom. Informoval, že má na tento účel zriadený aj transparentný účet. Zámer kandidovať oznámil koncom augusta. Podpisy na občiansku prezidentskú kandidatúru zbiera aj diplomat a exminister zahraničných vecí Ján Kubiš.

Hlavu štátu volia občania SR v priamych voľbách tajným hlasovaním na päť rokov. Ústava SR hovorí, že kandidátov na prezidenta navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície s 15-tisíc podpismi. Návrhy na voľbu sa odovzdávajú predsedovi parlamentu najneskôr do 21 dní od vyhlásenia volieb.

Súčasnej prezidentke SR Zuzane Čaputovej uplynie mandát v roku 2024. O funkciu sa nebude opätovne uchádzať

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Facebook.com/Ivan Korčok
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM