Webnoviny - Svet

KALIŇÁK: Dôvod na previerku ženy Šarića nie je

WEBNOVINY.SK

Robert Kaliňák Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 25. februára (WEBNOVINY) – Údajnému srbskému narkobarónovi Darkovi Šarićovi pomohol k získaniu občianstva aj podozrivý sobáš v roku 2005. „Zaujímavé je, že Šarić mal na Slovensko pricestovať na základe víza 7. mája 2005 a ešte v ten istý deň uzavrel manželstvo so štátnou občiankou Slovenskej republiky. Už 9. mája 2005 požiadal o udelenie povolenia na trvalý pobyt za účelom zlúčenia rodiny na oddelení cudzineckej polície PZ Bratislava, pričom trvalý pobyt mu bol povolený dňa 30. mája 2005,“ informoval dnes po rokovaní vlády na tlačovej besede minister vnútra Robert Kaliňák. Šarić tak získal trvalý pobyt, ktorý je jednou z podmienok pre udelenie štátneho občianstva SR. Podozrivý Srb dostal občianstvo na základe sfalšovaných dokumentov v roku 2006, v období ministrovania Vladimíra Palka. Podľa Kaliňáka je zaujímavé, že Šarić sa so slovenskou manželkou rozviedol. „Takýto návrh podal deň po udelení občianstva,“ informoval Kaliňák.

Na to, či budú orgány vnútra preverovať aj slovenskú manželku Šarića, Kaliňák jednoznačne neodpovedal. „Na to v tejto chvíli nemáme zásadnejší dôvod. Museli by vyplynúť ďalšie informácie z toho. Nepravé manželstvo zatiaľ ešte nie je trestným činom,“ uviedol Kaliňák. Podľa neho sa od sprísnenia zákona o štátnom občianstve v roku 2007 orgány prísnejšie venujú aj „vedeniu spoločnej domácnosti.“ Fiktívne manželstvá sú podľa Kaliňáka problémom v celej Európskej únii. „Je to problém, ktorý je celoeurópsky. Čiže aj my nastavujeme novú formu kontroly práve fiktívnych manželstiev,“ povedal a dodal, že zákon spred roka 2007 bol k týmto veciam pomerne benevolentný.

Šarić v dotazníku pre udelenie občianstva uviedol, že na území SR mal dlhodobý pobyt od 25. septembra 1998 do 24. septembra 2004 na účel podnikania, čo malo potvrdiť aj stanovisko odboru hraničnej a cudzineckej polície v Trenčíne. „Údaj v dotazníku nebol pravdivý a spomínané stanovisko nebolo oficiálnym stanoviskom odboru hraničnej a cudzineckej polície v Trenčíne, lebo také ani neeviduje,“ informoval Kaliňák. Podozrivý Srb údajne predložil aj dve pracovné zmluvy, ktoré vraj uzavrel so spoločnosťou ADINI Sport, Nová Dubnica, na základe ktorých tam mal pracovať od 20. septembra 1999 ako vedúci skladu a od 8. júna 2005 ako konzultant predaja. „Sociálna poisťovňa potvrdila, že za Šarića v tomto období ADINI Sport neodvádzala odvody a že Šarića neevidovali ani ako samostatne zárobkovo činnú osobu,“ povedal Kaliňák. Dodal, že úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou potvrdil, že Šarić nebol zdravotne poistený. „Navyše podľa výpisu z Obchodného registra Okresného súdu v Trenčíne bola spoločnosť ADINI Sport, s.r.o. zrušená bez likvidácie 20. septembra 2006, z čoho vyplýva, že konanie na súde sa začalo ešte v roku 2004,“ uviedol minister. Kaliňák dodal, že Šarić preukazoval svoju bezúhonnosť osvedčením Štvrtého Opštinského súdu v Belehrade zo dňa 14. júna 2004 a výpismi z Registra trestov SR.

Ministerstvo vnútra po prešetrení udelenia štátneho občianstva Šarićovi došlo k záveru, že štátne občianstvo SR v prípade menovaného nevzniklo zákonne. Kaliňák to odôvodnil tým, že podozrivý Srb predložil pri vybavovaní občianstva SR sfalšované doklady. Ministerstvo písomne vyzvalo Darka Šarića na adrese trvalého pobytu, aby vrátil originál listiny o udelení občianstva. „Zároveň boli o tomto rozhodnutí informované Odbor dokladov a evidencií Prezídia PZ, osobitná matrika ministerstva vnútra a Národná ústredňa Interpol,“ povedal Kaliňák. Inšpekcia ministerstva vnútra má skontrolovať, kto pozmenil úradné listiny, na základe ktorých dostal Šarić občianstvo SR.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM