Aktualizované Správy

Kaliňák ostáva vo funkcii, koalícia ho podržala

Pokus o odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) je len čistokrvná pomsta lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča za to, že polícia vyšetruje Matovičovo účtovníctvo. Myslí si to odvolávaný šéf rezortu vnútra, ktorého nakoniec neodvolali.

Ilustračný obrázok k článku Kaliňák ostáva vo funkcii, koalícia ho podržala
Zdroj: TASR

Minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý na pôde Národnej rady SR čelil opozičnému pokusu o odvolanie, zostáva vo funkcii. Za jeho zosadenie z vládneho postu pre daňovú kauzu Bašternák hlasovalo len 58 členov snemovne zo 138 prítomných.

Iba pomsta?

„Cieľ tejto schôdze je vybaviť si osobné účty Igora Matoviča so mnou a pošpiniť súčasnú vládu. Je to čistokrvná pomsta Igora Matoviča. Predstavil ma tu ako satana. K tomu sa ani nedá vyjadriť," vyhlásil Kaliňák, ktorý odmieta obvinenia, že zasahuje do vyšetrovania daňovej kauzy Ladislava Bašternáka.

„Nemám informácie o kauzách, nechcem ich mať, lebo to nie je moja úloha. Nie je to úloha ministra," povedal Kaliňák s tým, že kauzy, do ktorých sa zaplietli politici, sa skončili zle.

Zdôraznil, že vyšetrovanie majú na starosti vyšetrovatelia a prokurátori, teda orgány činné v trestnom konaní.

Cíti sa byť nevinný

Kaliňák naďalej trvá na tom, že obvinenia voči nemu sú vymyslené.

„Viazanie káuz na mňa je vymyslené," vyhlásil Kaliňák. Doteraz sa podľa vlastných slov nedozvedel žiadny dôkaz o tom, akým spôsobom mal zasahovať do vyšetrovania Bašternákovej kau­zy.

Minister chce, aby boli kauzy vyšetrené. Zároveň poukázal na opatrenia minulej vlády, ktoré viedli k zníženiu daňových únikov.

PREČÍTAJTE SI: Bašternák ako kamoš policajtov, Lipšic trpiaci stihomamom. V parlamente sa váľalo 12 miliónov eur!

Dva rôzne dokumenty

V súvislosti s úradným záznamom, ktorý hovorí, ako sa mal Bašternák snažiť cez svoje známosti na polícii vybavovať neplatenie pokuty, Kaliňák uviedol, že on má iný dokument ako Lipšic.

Ten neobsahuje časť o nátlaku na policajtov a je podpísaný oboma policajtmi, ktorí v prípade vystupovali, a je súčasťou spisu. Lipšica obvinil z toho, že pracuje s falzifikátmi.

„Neštítite sa ničoho. Opozícia si nikdy žiadne informácie nepreverí, nepýta sa, vždy vie všetko najlepšie a sú presvedčení, že to, čo hovoria, je pravda," odkázal Kaliňák najmä Matovičovi a Lipšicovi.

Matovič sa k útokom a obvineniam uchyľuje podľa Kaliňáka vtedy, keď mu dôjdu argumenty.

„Nedokážeš poskladať vedľa seba pravdivé informácie," poznamenal Kaliňák na Matovičovu adresu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM