Správy

Bašternák ako kamoš policajtov, Lipšic trpiaci stihomamom. V parlamente sa váľalo 12 miliónov eur!

Mimoriadna schôdza v parlamente, ktorá sa mala zaoberať prepojením Roberta Kaliňáka s podnikateľom Ladislavom Bašternákom, neostala bez urážok. Kým Daniel Lipšic vytiahol dôkazy o policajných kontaktoch na Bašternáka, smerácky poslanec Ľuboš Blaha označil Lipšica za chorého stihomama.

Ilustračný obrázok k článku Bašternák ako kamoš policajtov, Lipšic trpiaci stihomamom. V parlamente sa váľalo 12 miliónov eur!
Zdroj: Facebook

Ladislav Bašternák má podľa opozície prepojenia na policajných funkcionárov. Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) to dnes v pléne dokladoval úradným záznamom z polície z bratislavského Nového Mesta.

Vyplýva z neho, že policajný funkcionár žiadal policajnú hliadku, ktorá zadržala Bašternáka pre porušenie cestných pravidiel, aby Bašternáka nechala tak. „Je to náš človek,“ píše sa v zázname, z ktorého citoval Lipšic.

Kamarát s policajtmi?

Bašternáka policajná hliadka zastavila 29. júna 2012 po tom, čo pri šoférovaní prešiel cez plnú čiaru. Nemal zapnutý ani bezpečnostný pás a okrem iného neposlúchol výzvu polície, aby vypol motor. Policajti mu chceli dať pokutu 150 eur.

Čítajte aj: Opozícia žiada Kaliňákovu hlavu. Fico jej odkazuje, že je frustrovaná a plná nenávisti

Bašternák niekam podľa záznamu telefonoval, pýtal si meno policajta, názov útvaru, kam patrí. Tlmočil to do telefónu a žiadal, aby to vybavili. Následne policajtom volal ich šéf, aby Bašternáka nechali tak. Tí napriek tomu pokračovali a chceli Bašternákovi zadržať aj vodičský preukaz. Ten napokon pokutu zaplatil.

„Ak si pán Bašternák vybavoval 150-eurovú pokutu cez svoje známosti, čo by urobil, keby išlo o miliónové vratky? O 12 rokov basy? Komu by volal?“ obrátil sa na poslancov Lipšic.

Zároveň sa ich spýtal, kto v sále verí, že si Bašternák nevybavoval miliónové vratky dane z pridanej hodnoty. „Ruku hore,“ vyzval poslancov a následne po prezretí si sály skonštatoval, že nikto. „A nikto neverí ani tomu, že si nevybavoval, aby trestné stíhanie voči nemu nikdy nezačínalo,“ doplnil Lipšic v súvislosti s daňovým podvodom, ktorým mal podľa opozície Bašternák okradnúť ľudí.

Bonaparte z kradnutých peňazí?

Podľa Lipšica je tiež problém, že v byte, ktorý je postavený zrejme z ukradnutých peňazí, býva predseda slovenskej vlády Robert Fico (Smer-SD). Opozícia vyzýva premiéra, aby sa odtiaľ vysťahoval, ministra Roberta Kaliňáka navrhuje odvolať.

Lipšic poukázal aj na vypracovanie sťažností, ktoré ale nikdy neboli odoslané. Navrhol, aby minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) predložil parlamentu informáciu, v koľkých prípadoch od roku 2010 do súčasnosti napísali a pripravili zamestnanci Kriminálneho úradu finančnej správy sťažnosť proti uzneseniu policajta, avšak takto pripravená sťažnosť nebola v zákonnej lehote podpísaná a odoslaná orgánom činným v trestnom konaní.

Stihomam Lipšic

Podľa Ľuboša Blahu zo Smeru-SD trpí Lipšic stihomamom. „Stihomam označuje pocity prenasledovania, podozrievavosť, vzťahovačnosť a vytváranie predstáv, ktoré nezodpovedajú realite,“ definoval Blaha s tým, že stihomam sa objavuje pri rôznych psychických ochoreniach, ale výnimočne aj u psychicky zdravého jedinca.

Čítajte aj: Kryje Kaliňák podnikanie pána Bonaparte? Opozícia chce odvolať ministra, v hre sú milióny

„Napríklad pri veľkej vyčerpanosti alebo v náročnej životnej situácii. Pán kolega, oddýchnite si, prosím vás. Stihomam je nebezpečný a keď vidíte v každom policajtovi zločinca, je to stihomam. Ste obyčajný táraj a trpíte stihomamom,“ uzavrel Blaha.

Milióny na zemi

Poslanci Národnej rady SR za OĽaNO-NOVA vysypali k rečníckemu pultu v rokovacej sále parlamentu symbolických 12 miliónov eur. Ich krok bol narážkou na to, že podnikateľ Ladislav Bašternák, pre ktorého daňovú kauzu dnes minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) čelí opozičnému pokusu o odvolanie, zaplatil za sedem bytov v komplexe Five Star Residence 12 miliónov eur v hotovosti.

Líder OĽaNO-NOVA, ktorý v tom čase rečnil za pultom, povedal, že táto imitácia skutočných peňazí uložená v 24 taškách po 500-tisíc eur váži dokopy takmer 120 kilogramov. Podľa Matoviča je teda absurdné, aby niekto zaplatil takýmto spôsobom. „My máme ministra vnútra, ktorý hovorí, že to bola doba kešu,“ odkázal Matovič.

Foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM