Monika Hanigovská Rôzne Zo Slovenska Technológie

Katarínka naraz ožila pod jeho rukami: 3D rekonštrukcia nadaného Jána Prachára

To musíte vidieť. Ján Prachár vytvoril v bakalárskej práci 3D rekonštrukciu Katarínky. Pozrite sa, ako ožila pod jeho rukami + VIDEO.

Ilustračný obrázok k článku Katarínka naraz ožila pod jeho rukami: 3D rekonštrukcia nadaného Jána Prachára
Zdroj: youtube

Katarínka je obľúbené miesto mnohých z nás. Chceli by ste však vedieť, ako asi vyzerala v celej svojej kráse? Pozrite si vizualizáciu, v ktorej sa zmenili malebné zrúcaniny kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej na veľkú komplexnú ucelenú budovu s množstvom detailov.

Život jej vdýchol Ján Prachár a upútať dokáže aj dnes. A to napriek tomu, že sa Jánove šikovne prsty a mozgové závity pasovali s týmto stvárnením pred niekoľkými rokmi, keď ju predstavil vo svojej bakalárskej práci. Nahliadnite v našej priloženej videogalerií na tento projekt a to na skvostnú 3D Katarínku a ako bonus aj 3D rekonštrukciu hlavného barokového oltára Kostola sv. Kataríny Alexandrijskej.

VIDEO: Za 3D rekonštrukciou Katarínky stojí Ján Prachár
1
Galéria

Podľa slov nadaného, už dnes vyštudovaného učiteľa výtvarnej výchovy existujú predošlí autori, ktorí sa Katarínke a jej výzoru venovali. Katarínka však v takejto 3D podobe nebola predtým zaznamenaná.

„V takejto ucelenej podobe kostol, kláštor a okolitý terén Katarínky v 3D vizualizáciách nenájdete,“ takúto odpoveď sme dostali od Jána Prachára pri otázke, či sa niekde nachádzajú podobné voľno dostupné 3D animácie objektu.

Zdroj: youtube

Najprv si kládol otázku ako by asi vyzerala

Na Katarínke sa organizujú spoločné tábory pre mladých už od roku 1995. Cieľom je konzervácia ruín a zachovanie pamiatky pre budúce generácie. „Ja som sa dostal na Katarínku v roku 2008. Postupne ma zaujalo jednak spoločenstvo a potom samotné miesto kostola, ktorý ma za sebou zaujímavú históriu,“ rozpovedá sa nám Bratislavčan.

Otázka, ako by vyzerala Katarínka vo svojej najväčšej sláve, však nedáva pokoj mnohým, kto ju navštívil, vrátane Jána. „Na Katarínke som stretol mnoho ľudí, ktorí si často kládli otázku, a ešte aj stále kladú, ako Katarínka mohla kedysi vyzerať. Bol som z tých, ktorého to tiež zaujímalo. A tak mi nejak postupne napadla myšlienka vytvoriť 3D rekonštrukciu kláštora a kostola. Takýto typ rekonštrukcie výskumu Katarínka za sebou ešte nemala,“ prezrádza Ján.

Pomohli odborníci aj samoštúdium

Obľúbená Katarínka priťahovala nielen turistov ale aj dobrovoľníkov a odborníkov. „Ako som naznačil, je veľa ľudí na Katarínke, ktorí sa zaujímali a zaujímajú o historickú podobu kostola a kláštora. Sú medzi nimi aj mnohí odborníci z archeológie, dejín umenia, architektúry a podobne,“ informuje nás ďalej.

„Vďaka zakladateľovi týchto mládežníckych turnusov na Katarínke, Petrovi Hercegovi, som sa dostal k viacerým kontaktom, ktoré viedli na Katarínke archeologické alebo umeleckohistorické výskumy. Títo ľudia mi poskytli svoje práce a štúdie a svoj čas na konzultáciu, a tiež ma naviedli na starších autorov, ktorí pracovali na Katarínke výskumy. Čiže s ich pomocou som sa mohol dostať k takémuto výsledku, čo sa týka výzoru kláštora,“ dopĺňa.

„Na vytváranie 3D modelov a 3D grafiky mi pomáhalo väčšinou samoštúdium alebo súvisiace predmety na škole,“ prezradí nám šikovný autor.

Ako však ďalej dodal, napriek tomu, že pracoval s najväčšou dôslednosťou, existujú vždy niektoré elementy na výzore kláštora a kostola, ktorých exaktný výzor sa asi nikdy nedozvieme. Preto treba vnímať túto podobu 3D rekonštrukcie ako hypotetickú.

Použil naraz niekoľko počítačov aby tvorbu dokončil

„Vtedy bolo obvyklým problémom vyriešenie 3D modelovania a vôbec celej tvorby v 3D. Čiže modelovanie, textúrovanie, render. Vtedy totiž moje znalosti neboli na moc vysokej úrovni a tak som sa mnoho vecí musel učiť, čo mi samozrejme neskôr pomohlo,“ spomína už dnes s úsmevom na samé začiatky.

Bratislavčan sa však zapotil aj pri finalizácií videa. „Spomínam si tiež na záver práce, keď som už mal spraviť finálne video. Vtedy render videa (tvorba obrazu na základe počítačového modelu, poz. red.) mohol trvať na jednom počítači aj týždeň. Keďže ma už začal tlačiť čas pred odovzdaním, využil som v škole štyri alebo päť počítačov, aby som čas vyhotovenie videa urýchlil. Myslím, že som sa dostal časovo pod dva dni, čistého rendrovania,“ uzavrel na záver Ján Prachár.

Video:  Rekonštrukcia hlavného oltára kostola sv.Kataríny v Dechticiach
1
Galéria
VIDEO: Za 3D rekonštrukciou Katarínky stojí Ján Prachár
1
Galéria

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM