Monika Földešiová Rôzne

Kávou proti cukrovke

Konzumácia kávy a čaju významným spôsobom znižuje riziko ochorenia diabetom druhého typu.

Pred touto chorobou ale zrejme nechráni kofeín, pretože ešte lepšiu ochranu poskytuje káva, ktorá ho neobsahuje. Vyplýva to z niekoľkých štúdií zahŕňajúcich pol milióna ľudí a uverejnených v publikácii Archives of Internal Medicine.

Diabetes druhého typu je ochorenie, ktoré sa objavuje po 40. roku veku. Telo po štyridsiatke síce vylučuje inzulín, ale nevyužíva ho, ako by malo. Súčasťou liečby je zdravá výživa a pohyb. Podľa štúdie, ktorú zverejnil server BBC, sa znižuje riziko ochorenia touto formou cukrovky až o pätinu u ľudí, ktorí denne vypijú tri alebo štyri šálky kávy alebo čaju. U konzumentov rovnakého množstva kávy bez kofeínu bolo riziko nižšie dokonca až o tretinu. Pri detailnom rozbore výsledkov vyšlo najavo, že každá ďalšia káva pravdepodobnosť ochorenia znižuje o ďalších sedem percent.

Výskum koordinovala Rachel Huxleyová z univerzity v Sydney. Priaznivý účinok podľa nej nesúvisí s kofeínom, ale inými zložkami čaju a kávy. Môžu to byť napríklad horčík alebo kyselina chlorgenová, ktorá pôsobí ako antioxidant. Britská odborníčka na diabetes Victoria Kingová sa domnieva, že údaj o znižovaní rizika ochorenia nemožno zo štúdie interpretovať, kým nebude jasné, nakoľko sa na tom mohli podieľať napríklad diéta alebo zvýšená telesná aktivita a tiež kým nebude známe, ktoré zložky kávy a čaju vlastne toto riziko znižujú. „Isté je iba to, že ochorenia diabetom druhého typu súvisí so životným štýlom. Mnohým prípadom ochorenia sa dá preto predísť aktivitou a vyváženou stravou, teda jedlom s nízkym obsahom tukov a cukru a s väčším množstvom ovocia a zeleniny,“ povedala Kingová.

Viac zaujímavých článkov na www.styl24.sk

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM