Webnoviny - Svet

Kazachstan údajne pozastavil dodávky ropy pre SR

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 9. februára (WEBNOVINY) – Kazachstan pozastavil prepravu uralskej ropy pre Slovensko a Maďarsko cez ropovod Družba. Môže za to obchodný spor Kazachstanu s Ukrajinou. Situácia donútila ruskú ropnú firmu Lukoil zasiahnuť s cieľom nahradiť tento výpadok. Uviedla to v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na obchodníkov s komoditami.

Lukoil by tak na Slovensko a do Maďarska mal vo februári presmerovať približne 300 tis. ton uralskej ropy, ktorá mala smerovať do poľského prístavu Gdansk. Kazašská ropa by sa zase mala rozdistribuovať inde. „Kazachstan požiadal ruskú prepravnú spoločnosť Transnefť, aby presmerovala jeho dodávky plánované pre Maďarsko a Slovensko do iných destinácií,“ cituje Reuters zdroj, ktorý je priamo oboznámený s problematikou.

Napriek týmto informáciám však ropa na Slovensko plynie v štandardnom režime a žiadne výkyvy sa podľa hovorcu ministerstva hospodárstva Branislava Zvaru nezaznamenali. „V Budkovciach na vstupnej stanici Družby z Ukrajiny ide režim úplne normálne. Nie sú žiadne výkyvy a z ukrajinskej strany, nie sú ani nejaké predpokladané výkyvy hlásené,“ uviedol pre agentúru SITA Zvara.

Zdroje agentúry Reuters uviedli, že dôvodom pozastavenia dodávok kazašskej ropy na Slovensko a do Maďarska má byť predchádzajúce rozhodnutie Ukrajiny o zrušení dohody s Kazachstanom o preprave ropy na rok 2010. Ukrajina tak reagovala na to, že Kazachstan vlani zastavil export ropy cez ukrajinský prístav Odesa.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM