Lucia Koscelníková Regióny Regióny

Krátke správy z posledných udalostí v Bardejove

Vo výstavnej sieni Oddelenia kultúry prebieha medzinárodná výstava fotografií. Ľudia sa sťažujú na nebezpečný prechod na ulici Starý Blich. Benzínka na Tačevskej znova dostala červenú.

Ilustračný obrázok k článku Krátke správy z posledných udalostí v Bardejove
Zdroj: Bardejovský Reportér

Medzinárodná výstava fotografií

BARDEJOV. V sobotu 18. novembra sa vo výstavnej sieni Oddelenia kultúry uskutočnila vernisáž k 6. medzinárodnej výstave fotografií „Bardaf International Exhibition“. Organizátorom výstavy je občianske združenie a bardejovský fotoklub Bardaf. Do súťaže sa zapojilo 139 autorov z 37 krajín sveta.

Organizátori posudzovali celkovo 1486 fotografií v piatich kategóriách a to šport, krajina, cestovanie, kultúrne dedičstvo a piatou kategóriou bola voľná téma. Vo výstavnej sieni je vystavených 115 fotografií a ďalších 18 vysia v parku za Bazilikou sv. Egídia. Výstava potrvá do 29. decembra.

Ľudia sa sťažujú na nebezpečný prechod

BARDEJOV. Niekoľko desiatok obyvateľov bardejovskej ulice Pod Lipkou sa minulý utorok stretlo v Kultúrno-komunitnom centre Bašta s poslancom za tento volebný obvod Martinom Šmiľňákom, aby riešili tri urgentné problémy týkajúce sa ich ulice.

Prvým je nebezpečný prechod pre chodcov cez štvorprúdovú cestu na ulici Starý Blich smerom k Hrubej bašte, ktorá vedie paralelne s ich ulicou a cez ktorý sa ani v štandartnej dennej premávke (o dopravných špičkách nehovoriac) nedá prejsť bez pocitu strachu a ohrozenia. Obyvatelia tvrdia, že autá tu nie sú vôbec nútené spomaliť a jazdia cez prechod nebezpečne a veľkou rýchlosťou.

Druhý problém, ktorý ich trápi je parkovanie na ulici Pod Lipkou, hlavne v súvislosti s množstvom cudzích (teda nie rezidenčných) zaparkovaných áut po oboch stranách ulice, hlavne kvôli ambulanciám a komerčným prevádzkam, cez ktorú sa potom v oboch smeroch nedá prechádzať ani parkovať. Obyvateľov trápi aj to, že na tejto ulici nie je žiadna zastávka MHD. S poslancom sa dohodli na sformulovaní petície s týmito požiadavkami a jej odovzdaní kompetentným v meste.

V Poľsko-slovenkom dome prebieha výstava členov fotoklubu RCKP Krosno. / Zdroj: Bardejovský Reportér

Poliaka pritlačil výťah

BARDEJOV. V stredu 22. novembra sa vo večerných hodinách v bardejovskom nákupnom stredisku na Štefánikovej ulici („Kongo“) stala nešťastná udalosť. Mladého 20-ročného Poliaka pritlačil nákladný výťah v čase keď doň nakladal tovar.

„Zranený muž naložil na prvom poschodí do nákladného výťahu náklad, pričom výťah privolal kolega na prízemí. Výťah sa zle zasekol. Keď obaja muži násilím zvonku otvorili dvere výťahu, na ktorých bol nalepený nápis Prísny zákaz používania výťahu, došlo k samovoľnému pohybu zaseknutej kabíny výťahu. Tá mladého Poliaka zachytila a vo výťahu mu ostala zakliesnená noha a ruka,” informoval prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik.

Muža s pomliaždenou nohou vyslobodili hasiči za pomoci hydraulickej techniky. Utrpel zranenia, ktoré si vyžadujú liečenie sedem dní. Polícia začala trestné stíhanie za ublíženie na zdraví.

Raslavičan získal cenu Prešovského kraja

PREŠOV/BARDEJOV. Vo štvrtok 23. novembra sa v Divadle Jonáša Záborského v rámci slávnostného galavečera odovzdávali ceny Prešovského samosprávneho kraja (PSK) a ceny predsedu PSK za rok 2017.

Prešovský samosprávny krajv tomto roku už po 14-krát ocenil významné osobnosti či kolektívy regiónu a to za mimoriadny prínos pre rozvoj kraja, ale aj za významné zásluhy v rôznych oblastiach. Ceny PSK získali traja laureáti. Spomedzi trinástich návrhov o nich rozhodli na základe odporúčania výberovej komisie krajskí poslanci.

Ocenená bola aj folklórna skupina Raslavičan z Raslavíc a to za mimoriadne úspechy v súťaži Zem spieva, dlhoročnú úspešnú popularizáciu folklóru a uchovávanie tradícií horného Šariša. Foklórna skupina Raslavičan patrí medzi najstaršie kolektívy, ktoré úspešne reprezentujú Prešovský kraj.

Benzínka na Ťačevskej znova zastavená

PREŠOV/BARDEJOV. Vo štvrtok 23. novembra Okresný úrad v Prešove zrušil rozhodnutie mesta Bardejov o dodatočnom povolení stavby „Čerpacia stanica pohonných látok Bardejov“ z 28. augusta. Podľa prešovského Odboru výstavby a bytovej politiky, oddelenia štátnej stavebnej správy, vydali mestskí úradníci (v tejto kauze už niekoľkýkrát po sebe) nezákonné rozhodnutie a vec im vrátil na nové prejednanie.

Dobrá kapela

BARDEJOV. Vo štvrtok 23. novembra sa Galérii Hornošarišského osvetového strediska (HOS) o 17.00 už tradične konal hudobný večer v rámci formátu Dobrá kapela, ktorá sa venuje predstavovaniu umelcov. Tentokrát sa nám predstavil mladý Bardejovčan Jakub Tuleja, ktorý hrá na gitare od svojich 13-tich rokov.

Venuje sa anglickému fingerstyle hraniu, vo voľnom preklade to znanemá “hra prstami”. Celý záznam z hudobného večera si máte možnosť pozrieť na facebook-u Bardejovský Reportér.

Zbierka pre Žakovce

BARDEJOV. Zamestnanci Centra sociálnych služieb v spolupráci so žiakmi, ich rodičmi a učiteľmi zo Základnej školy na Wolkerovej ulici v Bardejove vyzbierali minulý týždeň oblečenie, obuv a hračky pre „Inštitút Krista Veľkňaza v Žakovciach“. Táto charitatívna činnosť sa uskutočnila za pomoci mesta Bardejov a spoločnosti Lumix BJ, ktorá zabezpečila prepravu vyzbieraných vecí do obce Žakovce.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM