Tlačové správy

Ktorý proteín je najlepší? Srvátkový proteínový koncentrát alebo hydrolyzát

Trénujete v posilňovni, ste aktívny, používate proteíny? Pokúsime sa vám dať rýchlu odpoveď na otázku, či je lepšou voľbou hydrolyzát alebo srvátkový proteínový koncentrát.

Ilustračný obrázok k článku Ktorý proteín je najlepší? Srvátkový proteínový koncentrát alebo hydrolyzát
Zdroj: shutterstock.com

Hydrolyzát alebo srvátkový proteínový koncentrát?

Najčastejšie používanou bielkovinovou výživou je srvátkový proteínový koncentrát (WPC). Dôvodom je pravdepodobne rozumná cena. Najmenej obľúbený srvátkový proteín je hydrolyzát srvátkového proteínu (WPI) – v tomto prípade je prekážkou pre mnohých cena. Za rovnaké balenie WPI musíte zaplatiť až 2–3 krát viac ako za WPC.

Hydrolyzát srvátkových bielkovín sa vyznačuje vynikajúcou rozpustnosťou a asimiláciou. Je zaujímavé, že sa vyrába zo srvátkového proteínového koncentrátu alebo izolátu. Je to určite najčistejšia a najstráviteľnejšia forma bielkovinovej živiny.

Pokiaľ ide o účinky WPC a WPI na budovanie svalovej hmoty, je ťažké nájsť výrazne významné rozdiely. Pokiaľ ide o zbavovanie sa telesného tuku, hydrolyzát má miernu výhodu. Vyplýva to z vedeckej štúdie uverejnenej v časopise American College of Nutrition. Štúdiu uskutočnil Christopher Lockwood, konzultant v oblasti doplnkov výživy.

„Suplementácia hydrolyzátom srvátkového proteínu je pri znižovaní telesného tuku a zvyšovaní svalovej hmoty počas silového tréningu prospešnejšia ako koncentrát srvátkového proteínu,“ hovorí autor štúdie.

Konzumácia srvátkového koncentrátu aj hydrolyzátu viedla k zvýšeniu voľných mastných kyselín v krvi. Zvýšenie obsahu mastných kyselín však bolo väčšie, keď sa použil hydrolyzát srvátky.

Podľa japonskej štúdie hydrolyzát srvátky obsahuje peptidy, ktoré zvyšujú citlivosť svalov na inzulín a zlepšujú vstrebávanie živín z krvného obehu.

Oplatí sa teda hydrolyzát používať?

Ak ste bohatý človek a pár desiatok zlotých pre vás nie je rozdiel, potom áno. Ak však záleží na každom zlotom, potom jednoducho „vtesnajte“ viac do tréningu a stravy pri chudnutí.

Na trhu je stále dostupný srvátkový proteínový izolát (WPI), ktorý je umiestnený o niečo vyššie ako koncentrát a je mierne drahší.

Izoláty sa vyznačujú aj nižším obsahom laktózy a tuku. Sú ideálne pre osoby citlivé na mliečny cukor.

Všetky uvedené srvátkové bielkoviny pochádzajú z mlieka, sú prírodné a zdraviu prospešné. To isté sa, žiaľ, nedá povedať o červenom mäse. Pravidelná konzumácia červeného mäsa môže prispieť k vzniku rakoviny a iných ochorení.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: allnutrition
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM