Ktorý proteín je najlepší? Srvátkový proteínový koncentrát alebo hydrolyzát
Trénujete v posilňovni, ste aktívny, používate proteíny? Pokúsime sa vám dať rýchlu odpoveď na otázku, či je lepšou voľbou hydrolyzát alebo srvátkový proteínový koncentrát.
Hydrolyzát alebo srvátkový proteínový koncentrát?
Najčastejšie používanou bielkovinovou výživou je srvátkový proteínový koncentrát (WPC). Dôvodom je pravdepodobne rozumná cena. Najmenej obľúbený srvátkový proteín je hydrolyzát srvátkového proteínu (WPI) – v tomto prípade je prekážkou pre mnohých cena. Za rovnaké balenie WPI musíte zaplatiť až 2–3 krát viac ako za WPC.
Hydrolyzát srvátkových bielkovín sa vyznačuje vynikajúcou rozpustnosťou a asimiláciou. Je zaujímavé, že sa vyrába zo srvátkového proteínového koncentrátu alebo izolátu. Je to určite najčistejšia a najstráviteľnejšia forma bielkovinovej živiny.
Pokiaľ ide o účinky WPC a WPI na budovanie svalovej hmoty, je ťažké nájsť výrazne významné rozdiely. Pokiaľ ide o zbavovanie sa telesného tuku, hydrolyzát má miernu výhodu. Vyplýva to z vedeckej štúdie uverejnenej v časopise American College of Nutrition. Štúdiu uskutočnil Christopher Lockwood, konzultant v oblasti doplnkov výživy.
„Suplementácia hydrolyzátom srvátkového proteínu je pri znižovaní telesného tuku a zvyšovaní svalovej hmoty počas silového tréningu prospešnejšia ako koncentrát srvátkového proteínu,“ hovorí autor štúdie.
Konzumácia srvátkového koncentrátu aj hydrolyzátu viedla k zvýšeniu voľných mastných kyselín v krvi. Zvýšenie obsahu mastných kyselín však bolo väčšie, keď sa použil hydrolyzát srvátky.
Podľa japonskej štúdie hydrolyzát srvátky obsahuje peptidy, ktoré zvyšujú citlivosť svalov na inzulín a zlepšujú vstrebávanie živín z krvného obehu.
Oplatí sa teda hydrolyzát používať?
Ak ste bohatý človek a pár desiatok zlotých pre vás nie je rozdiel, potom áno. Ak však záleží na každom zlotom, potom jednoducho „vtesnajte“ viac do tréningu a stravy pri chudnutí.
Na trhu je stále dostupný srvátkový proteínový izolát (WPI), ktorý je umiestnený o niečo vyššie ako koncentrát a je mierne drahší.
Izoláty sa vyznačujú aj nižším obsahom laktózy a tuku. Sú ideálne pre osoby citlivé na mliečny cukor.
Všetky uvedené srvátkové bielkoviny pochádzajú z mlieka, sú prírodné a zdraviu prospešné. To isté sa, žiaľ, nedá povedať o červenom mäse. Pravidelná konzumácia červeného mäsa môže prispieť k vzniku rakoviny a iných ochorení.
(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy