Rastislav Búgel Zo Slovenska

LAVÍNA v Tatrách strhla dvoch lyžiarov: Svedkovia všetko natočili na VIDEO

Lyžiarom sa v Tatrách podarilo odtrhnúť lavínu. Svedkovia desivé momenty natočili na video.

Ilustračný obrázok k článku LAVÍNA v Tatrách strhla dvoch lyžiarov: Svedkovia všetko natočili na VIDEO
Zdroj: Facebook.com/tyger.sk

Skupina lyžiarov v sobotu (13. apríla) strhla v Západných Tatrách lavínu. Po desivom zážitku môžu hovoriť o obrovskom šťastí.

Ako informoval portál noviny.sk, masa snehu zviezla dvoch lyžiarov dole žľabom.

Svedkovia, ktorí všetko natočili na video, informovali horských záchranárov.

„Podľa videa usudzujeme, že dvaja ľudia boli strhnutí touto lavínou, neboli zasypaní a vyviazli bez zranení. Túto informáciu máme len od svedkov. Veríme, že to všetko dopadlo bez problémov,“ povedal pre server Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie HZS.

Čo sa stalo?

„Bola dvojka lavínovka. Netreba si myslieť, že keď je dvojka lavínovka, že sa nič nestane. Ináč tam pred nimi lyžovalo pár ľudí, ani to nie je garancia, že sa vám nič nestane, ak tam ľudia lyžovali,“ napísal na sociálnej sieti portál tyger.sk, ktorý zverejnil video pádu lavíny.

„Ten svah bol prelyžovaný viacerými ľuďmi a, bohužiaľ, v tomto konkrétnom prípade niekto trafil takzvaný hotspot, kde tá pokrývka je oslabená a odtrhol lavínu,“ dodal Bešinský.

V Žiarskej doline nešlo o prvú tohtoročnú lavínu. Jedna spadla v noci zo 4. na 5. januára. Zasypala aj prístupovú cestu na Žiarsku chatu. Nikomu sa vtedy nič nestalo.

Hrozí nebezpečenstvo

Mierna lavínová hrozba, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, aktuálne platí vo všetkých slovenských pohoriach nad pásmom lesa. Na záveterných strmých svahoch sa ojedinele môžu vyskytnúť samovoľné lavíny. Upozornil na to Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

„Vplyvom chladného vzduchu a silného vetra z predošlých dní sa v pokrývke vytvárajú a udržiavajú nebezpečné vrstvy hranatozrnného snehu, prípadne sa v nej nachádzajú snehové krúpky. Tieto druhy snehu nie sú previazané s ostatnými vrstvami. Na nich je nafúkaná snehová doska rôznej hrúbky a tvrdosti, ktorá vytvára nestabilitu,“ vysvetlil Bešinský.

Doplnil, že je náchylná na uvoľnenie malej až stredne veľkej lavíny už pri malom dodatočnom zaťažení, a to hlavne na strmých svahoch všetkých orientácií.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM