Zo Slovenska

Leto sa s nami opäť hrá, tentoraz prináša studený dážď i prízemné mrazy!

Teploty pod dvadsiatimi stupňami zasiahli v stredu územie našej krajiny. Na pár dní vytiahnime teplejšie oblečenie i dáždniky.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu (10. augusta) meteorologickú výstrahu 1. stupňa pre Trenčiansky, Žilinský a Prešovský kraj, navyše na celom území prší, respektíve sa zrážky očakávajú. O deň na to SHMÚ rovnako prvý stupňom varuje, že sa situácia bude v skorých raňajších hodinách opakovať.

V piatok sa výstraha rozšíri na väčšiu časť územia a od jednej do šiestej hodiny rannej zasiahne okrem spomínaných aj Banskobystrický, Nitriansky a Košický kraj. SHMÚ navyše na tento deň dopĺňa výstrahu 1. stupňa pred prízemným mrazom.

PREČÍTAJTE SI: Unikátny nález pri výstavbe na D1: Objavili osadu z čias až 5 000 rokov pred Kristom

V piatok sa cez deň oteplí

Do konca pracovného týždňa sa počasie nezmení, očakáva sa zvýšená oblačnosť a kvôli zvlnenému studenému frontu, ktorý od západu prúdi nad Slovenskom, aj nízke teploty, ktoré obzvlášť v južnejších okresoch môžu v nočných hodinách klesnúť na 0 až –2 stupne Celzia, severnejšie až na –3 stupne Celzia. „Takýto prízemný mráz predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre teplomilné rastliny,“ upozorňuje SHMÚ.

Vo štvrtok sa cez deň očakávajú teplotné maximá na úrovni 16 až 21 stupňov, v Žilinskom kraji a na Spiši 13 až 16 °C, vo výške 1500 m počítajme so šiestimi stupňami. Na severe a východe bude prevažne veľká oblačnosť, ojedinele sa vyskytnú búrky, predpokladá sa, že spadne v závislosti od časti územia 7 až 25 mm zrážok. Zafúka severozápadný až severný vietor 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), miestami v nárazoch okolo 13 m/s (45 km/h).

PREČÍTAJTE SI: Budeme sa potiť, alebo sa máme báť búrok? Čo nás čaká v druhej polovici leta

V piatok sa cez deň oteplí

A čo piatok? V závere pracovného týždňa nečakajme výraznú zmenu, k istým ale v porovnaní s predošlými dňami dôjde. Na celom území bude malá, miestami zväčšená oblačnosť, pričom to platí najmä pre východ. Ojedinele sa vyskytnú slabé prehánky, ráno nás môže prekvapiť hmla.

Čo sa denných teplôt týka, pôjdu hore o dva stupne na 19 až 23, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši bude 17 °C. Pofúkne severozápadný až severný vietor rýchlosťou do 5 m/s (20 km/h).

Letný dážď
1
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM