Prokop Slováček Rôzne

Máte na krku exekúciu? Poradiť sa môžete aj elektronicky

Neviete sa vymotať zo špirály finančných dlhov? Samotní exekútori ponúkajú službu, ktorá pomôže obom stranám.

Ilustračný obrázok k článku Máte na krku exekúciu? Poradiť sa môžete aj elektronicky
Zdroj: internet

Bezplatnú poradňu Slovenskej komory exekútorov využilo počas jej trojročnej existencie viac ako 3000 ľudí. Cez internet už dostalo radu 2780 ľudí a to podľa prezidenta komory Miroslava Pallera dokazuje opodstatnenie služby.

Presadzovanie spravodlivej exekúcie

V mnohých prípadoch sa podarilo celý postup exekúcie urýchliť a dlžníci tak neutrpeli ďalšiu finančnú ujmu, zhodnotil Paller.

„Presadzovanie princípov spravodlivosti, transparentnosti a ústretovosti ostáva jedným z našich hlavných cieľov," povedal prezident komory.

Ľudia sa v poradni často zaujímajú o to, či v ich konkrétnych prípadoch postupoval exekútor oprávnene, napríklad pri výpočte svojich nárokov. „Neustále vysvetľujeme, že len náklady na založenie a vedenie spisu sa pri splnení všetkých zákonných náležitostí pohybujú v desiatkach eur. Súdny exekútor totiž nie je zamestnancom štátu a chod úradu, vrátane napríklad platov zamestnancov, energií či nákladov na archiváciu, musí hradiť sám,“ dodal.

Prečítajte si aj: Keď prestane biť, je neskoro: Poznáte recept na zdravé srdce?

Dlh za vás nikto nesplatí

V rámci osvetových aktivít komora pripomína, že za svoje dlhy nesie každý občan zodpovednosť a bude ich raz musieť zaplatiť. „Rovnováhu medzi právami dlžníkov a veriteľov sa v posledných rokoch posunuli v prospech dlžníkov. To ale neznamená, že ich záväzky za nich vyrieši niekto iný,“ vysvetľuje Peller.

Zatajovanie, nepreberanie pošty či nulová komunikácia s exekútorom podľa neho nie je pre dobro veci. Zbytočne to predražuje exekúciu.

Vzhľadom na to, že sa mnohé podnety od občanov opakovali, zaviedla komora v marci 2015 aj osobitnú formu poradne na svojej internetovej stránke. V nej zverejňuje modelové a najčastejšie prípady ľudí, spolu s radou, ako postupovať ďalej.

Mohlo by vás zaujímať: Zdravotné poisťovne začali s posielaním doplatkov. Ako sa k peniazom dostanete?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM