Webnoviny - Svet

Meteorológovia varujú pred vetrom, v Levoči strháva strechy

WEBNOVINY.SK

POPRAD 31. marca (WEBNOVINY) – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred vetrom na väčšine územia Slovenska, pričom výstraha bude trvať dnes do 22:00.

Výstraha prvého stupňa platí na západe pre Záhorie, západnú aj východnú Podunajskú nížinu, Horné Ponitrie, Stredné Pohronie, juh stredného Slovenska, Gemer, Šariš aj severovýchod Slovenska.

Druhý stupeň výstrahy platí pre severozápad Slovenska, Oravu, Kysuce, Liptov, Turiec, Horehronie a Spiš. V týchto regiónoch sa očakáva výskyt silného vetra na hrebeňoch hôr, ktorý môže dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 20 až 30 metrov za sekundu, pričom táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

V Levoči zasahovali hasiči

Silný vietor dnes v Levoči strhával strechy. Krátko pred 14:00 dostali levočskí hasiči hlásenie o strhnutí dvoch striech, a to na jednom rodinnom dome a na jednom firemnom objekte.

„Výjazd sme mali o 13:58. Na firemnom objekte vietor strhol strechu úplne. Na rodinnom dome vietor strhol strechu čiastočne. Momentálne ju zabezpečujeme proti ďalšiemu poškodeniu,“ povedal pre SITA operačný dôstojník Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Levoči Peter Smolej.

Pre okresy Kežmarok, Levoča, Poprad a Spišskú Novú Ves platí až do 22:00 výstraha druhého stupňa z dôvodu silného vetra, ktorý môže krátkodobo dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 15 – 20 m/s.

Na hrebeňoch hôr môže rýchlosť vetra dosiahnuť v nárazoch rýchlosť až 20 – 30 m/s.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM