Aktualizované Svet

VIDEO: V Srbsku havaroval autobus. Zahynuli traja Slováci a dve Češky

Pri nehode autobusu v Srbsku zomreli piati ľudia. Traja z nich boli údajne Slováci, dve obete nehody boli z Česka. Polícia a ministerstvo zahraničných vecí zisťujú totožnosť obetí, keďže nemali pri sebe doklady.

Životy troch slovenských turistov a dvoch žien z Česka si vyžiadala dopravná nehoda, ktorá sa stala dnes nadránom pri meste Aleksinac v Srbsku. Na diaľnici havaroval autobus prepravujúci 29 cestujúcich a dvoch vodičov.

Nehoda si vyžiadala aj viacero zranených, odhady sa rôznia. Autobus viezol turistov z gréckeho ostrova Korfu naspäť na Slovensko.

Smútia Česko i Slovensko

„Čakáme na konzulku, ktorá z Belehradu spolu s českou konzulkou cestuje k zraneným. Je to približne 300 kilometrov. Zranení boli prevezení do dvoch nemocníc, Niš a Alekšinjaci. Po ošetrení klientov, ktorí budú schopní prevozu späť na Slovensko je zabezpečený srbský autobus, ktorý ich prevezie naspäť na Slovensko. Majiteľ cestovnej kancelárie je na ceste, hneď ráno vyrazil k miestu nehody do Srbska. Čakáme na ďalšie informácie. V autobuse sa nachádzalo 29 ľudí medzi nimi 12 Čechov, ostatní boli zo Slovenska,“ uviedla Silvia Lorincová z CK Aeolus, ktorej autobus patrí.

Podľa tvrdení majiteľa cestovky Yannisa Iliopoulosa bol šoférom autobusu 57-ročný Rožňavčan, ktorý mal dostatok skúseností. Samotný Iliopoulos priznal, že cestovná kancelária sa s vodičmi nedokáže telefonicky spojiť.

Dve z piatich obetí dnešnej nehody slovenského autobusu s dovolenkármi na diaľnici v Srbsku sú štátnymi príslušníkmi Českej republiky. Podľa údajov českého ministerstva zahraničných vecí, ktoré priniesol spravodajský server Novinky.cz, zahynuli dve ženy z Česka a najmenej osem českých občanov utrpelo zranenia.

Čítajte aj: Skôr ako si zbalíte kufre, myslite na Svetobežku. Pomôže aj tam, kde nefunguje internet

Krízový tím

Rezort diplomacie je o tragédii informovaný, zriadil aj krízový tím, ktorý sa prípadom zaoberá.

„Ministerstvo je v kontakte s našim veľvyslanectvom v Srbsku a príslušnými úradmi. Na tomto prípade úzko spolupracujeme so srbskými inštitúciami. Konzulka, policajný pridelenec veľvyslanectva SR v Belehrade, ako aj honorárna konzulka sú na mieste nešťastia a poskytujú maximálnu pomoc a súčinnosť obetiam havárie, sú v kontakte s miestnymi úradmi, políciu a zdravotníckymi zariadeniami,“ uviedol pre Dnes24.sk hovorca ministerstva zahraničných vecí Igor Skoček. Ako dodal, zranení už boli prevezení do nemocníc v Nisu a Aleksinacu.

Identifikácia pasažierov už prebehla. Podľa portálu Blic.rs sú slovenskými obeťami 62-ročný Ľubomír V. a matka s dcérou Erika H. (67) a Martina H. (34).

„Pri podobných udalostiach je pravidlom, že iniciálne informácie sú často zmätočné a protirečia si, preto v tejto chvíli verifikujeme všetky informácie súvisiace s prípadom. Príčiny havárie sú v štádiu vyšetrovania. Ohľadne prípadu sme v kontakte aj s českým MZV, keďže tam boli aj českí turisti. Cestovná kancelária poslala náhradný autobus,“ doplnil Skoček.

PREČÍTAJTE SI: Turisti z havarovaného autobusu priletia vládnym špeciálom na bratislavské letisko

Vládny špeciál

Ministerstvo vnútra SR je pripravené poslať do Srbska vládny špeciál. Pre TASR to povedal riaditeľ tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra Ivan Netík.

Vládny špeciál pôjde podľa jeho slov do Srbska pravdepodobne na dvakrát. Časť turistov má odviezť na Slovensko ešte dnes. Vážnejšie zranených zrejme až v stredu (22.6.). „Musíme si však ešte počkať na kompletné informácie z nemocníc,“ spresnil Netík.

Rezort vnútra dnes do Srbska posiela krízový intervenčný tím psychológov. Odletieť by mali okolo obeda vládnym špeciálom Jak-40. V stredu by mal ísť podľa Netíka pravdepodobne do Srbska po ťažko zranených dovolenkárov nový vládny špeciál Airbus.

Autobus sa prevrátil

K tragédii došlo okolo 03.30 h miestneho času (SELČ) na úseku diaľnice Belehrad-Skopje, približne 200 kilometrov južne od srbskej metropoly.

Čítajte aj: Záchranár radí: Čo robiť, keď ste svedkom nehody?

Spomedzi 26 osôb, ktoré nehodu prežili, previezli 14 do blízkej nemocnice. Jedna osoba utrpela zranenia vážneho rozsahu. Piati ľudia, všetko štátni príslušníci SR, zahynuli po tom, ako sa autobus prevrátil a zostali pod ním uväznení, uviedla RTS, ktorá citovala policajné zdroje.

Udalosť sledujeme, správu budeme priebežne aktualizovať.

Tragická nehoda v Srbsku
4
Galéria
Nehoda v Srbsku
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM