Správy Rôzne

Ministerstvo sa rozlúči so starým vládnym špeciálom: Je posledný svojho druhu v Európe

Vládny špeciál typu TU-154M putuje na zaslúžený odpočinok. Počas svojej služby previezol približne 148-tisíc ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Ministerstvo sa rozlúči so starým vládnym špeciálom: Je posledný svojho druhu v Európe
Zdroj: TASR

Tupolev (TU-154M) odletí v stredu 27. septembra o 15.00 h z Letiska M. R. Štefánika v Bratislave do Košíc kde bude ďalej slúžiť ako exponát v múzeu. Posádku budú tvoriť piloti Viliam Polnišer, Jozef Belák a palubný inžinier František Rajnoha. Rozlúčky s Tupolevom sa zúčastní aj podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák.

TU-154M OM BYO (r.v. 1989) je posledný svojho druhu v Európe, ktorý lieta a má výnimky na pristávanie v EÚ.

Kapacita miest 116 miest, rýchlosť 850 km/h a dolet 3900 km, v prípade, že je na palube okolo 30 ľudí, tak je dolet až 6300km. Celkovo nalietal 5200 hodín, a previezol 148 000 cestu­júcich.

Najčastejšou destináciou bol Brusel. Z významných osobností na palube môžeme spomenúť nórskeho kráľa alebo pápeža. Najdlhšia trasa aj s medzipristátiami mala 22 620 km a išlo o destinácie: Bratislava – Kazachstan – Peking – Japonsko sendai letisko – Tokio- Peking – Kazachstan a Bratislava. Najdlhší let trval šesť hodín a 30 minút (Tunis – Angola).

Lietadlo malo počas svojej služby aj niekoľko porúch, pri ktorých muselo odletieť do ruskej Samary na opravu a strávilo tam niekoľko týždňov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM