Jakub Forgács Regióny

Mladý Bystričan s naozaj netradičným hobby: Absolvent Tajáku študuje hru na organe

Ján Bulla (26) iba pred pár rokmi skončil štúdium na Gymnáziu J. G. Tajovského v Banskej Bystrici, odkiaľ jeho kroky viedli na Konzervatórium Jána Levoslava Bellu, kde sa jeho hlavným odborom stala kompozícia. Hoci odmalička hral na klavíri, teraz pokračuje na VŠMÚ v Bratislave v hre na organ...

Ilustračný obrázok k článku Mladý Bystričan s naozaj netradičným hobby: Absolvent Tajáku študuje hru na organe
Zdroj: Dnes24.sk

Hrať na organe začal už ako prvák na gymnáziu, a to vo farskom kostole sv. Michala Archanjela na Fončorde. „Dlho som organ vnímal len ako nástroj slúžiaci k doprovodu liturgie v chráme, neskôr som ale objavil aj jeho koncertnú krásu, a to pri hre organovej literatúry,“ spomína Ján. Preto sa zapísal na Základnú umeleckú školu Jána Cikkera v Banskej Bystrici, keďže na konzervatóriu vtedy organ neštudoval. Po dvoch rokoch štúdia na ZUŠ úspešne zložil prijímačky na organ na Katolícku univerzitu v Ružomberku a na Vysokú školu múzických umení v Bratislave, kde dnes študuje.

Rád by som si zahral na najväčšom francúzskom organe

Napriek tomu, že na organ hrá, doma žiadny nemá. „Pokiaľ som v Bratislave, v škole máme k dispozícií dva píšťalové organy a keďže hru na organe študujeme len ôsmi, máme dostatok možností na cvičenie,“ pokračoval mladý organista. So svojím umením už stihol vystupovať na mnohých miestach. „Koncertne som vystupoval v kostoloch na Belvederi, vo Farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie, v kostole v Radvani na Hôrke, ale tiež v Hronseku, Jakube a Selciach,“ spomenul Ján, ktorý za posledné roky navštívil aj Bratislavu, Levoču, Trenčianske Teplice, Banskú Štiavnicu, Banskú Belú, Vráble, ale aj Českú Třebovú.

Okrem sólových koncertov často hráva aj so zoskupením Friends of Music. „Je to zoskupenie mladých hudobníkov, kde každý hrá na iný hudobný nástroj, teda nie sú to čisto organové koncerty,“ hovorí Ján, ktorý má veľký organový sen. „Veľmi rád by som si zahral na najväčšom francúzskom organe, ktorý sa nachádza v Paríži, vo farnosti Saint Eustache,“ priznal.

Obdivujem organistov, ktorí hrávali za bývalého režimu

Aj organisti mávajú svoje hudobné vzory. „Ja v prvom rade obdivujem organistov, ktorí ešte za bývalého režimu hrávali v kostoloch, mnohí mali kvôli tomu v práci problémy aj desiatky rokov, ale mali tiež silnú vieru a nenechali sa ničím a nikým odradiť. Ja by som to určite nedokázal,“ povedal Ján a ako dodal, niektorí z nich hrávajú v kostoloch ešte aj dnes, pretože niet mladých organistov, ktorí by ich nahradili.

Za úspech považuje tento mladý hudobník to, že účinkoval pri priamych prenosoch sv. omší v Rádiu Lumen. „Tiež úspešne hodnotím zloženie prijímacích skúšok na už spomínané vysoké školy. A napokon, v roku 2009 som sa zúčastnil Súťaže mladých organistov v Námestove, kde som vo svojej kategórií získal 1. miesto,“ dodal.

Hrou na organ sa uživiť nedá

Väčšina organistov, ktorých Ján pozná, učia na umeleckých školách klavír a organ, bez toho by sa neuživili. „Dnes je na Slovensku len veľmi málo kostolov, kde majú plateného organistu a odvádzajú za neho aj odvody. A koncertov je tiež pomenej, takže hrou na organe sa momentálne uživiť nedá,“ uviedol mladý organista. Zostáva len veriť, že v budúcnosti sa situácia na Slovensku zlepší. Existujú totiž študijné odbory cirkevná hudba, organ a ich absolventi robia všetko iné, len nie to, čo vyštudovali, lebo na to nemajú adekvátne podmienky a kvalitní organisti potom odchádzajú do zahraničia.

Kým na gymnáziu bol Ján „ojedinelý prípad“, na konzervatóriu a vysokej škole ho vnímajú úplne normálne, keďže aj mnohí jeho spolužiaci, hlavne klavíristi, hrávajú na organe v kostoloch. A akú hudbu počúva milovník organovej hudby? „Musím sa priznať, že rádio nepočúvam vôbec. Preto nemám prehľad, aké "hity teraz bežia“. Väčšinou počúvam hudbu na internete, okrem klasickej hudby tiež jazz, pri ktorom viem „vypnúť“, priznal Ján, ktoý sa vo svojom voľnom čase najradšej ide poprechádzať do prírody alebo si zahrá stolný tenis.

Ak si budete chcieť vypočuť tohoto talentovaného hudobníka aj naživo, príležitosť máte 21. decembra, kedy odohrá svoj sólový koncert v Kostole sv. Jána Nepomuckého v Prostějove (Česká republika).

Foto: Ján Bulla

Mladý Bystričan s netradičným hobby: Ján Bulla (26) študuje hru na organe
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM