Barbara Dallosová Rôzne

Mladý umelec Paťo vyhrnul rukávy: Na stenách žiarskeho podchodu sa už črtá aj známa postava, FOTO

Podoba podchodu, akú si obyvatelia vylajkovali vo facebookovom hlasovaní, začína naberať kontúry. Na maľovaní vnútorných stien pracuje študent Patrik Žňava.

Ilustračný obrázok k článku Mladý umelec Paťo vyhrnul rukávy: Na stenách žiarskeho podchodu sa už črtá aj známa postava, FOTO
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Cieľom projektu, s ktorým prišlo O.Z. Za Žiar, bolo zveriť rekonštrukciu vnútorných priestorov do rúk mladým umelcom. O víťaznom návrhu novej tváre podchodu mali obyvatelia možnosť rozhodnúť lajkovaním na sociálnej sieti. Najviac lajkov si vyslúžil návrh mladého umelca Patrika Žňavu.

Známe siluety

Pred veľkonočnými sviatkami podchod vymaľovali bielym základom, ktorý má byť pracovnou plochou pre tvorcu návrhu.

Paťo sa pustil do práce a na stenách podchodov začali pribúdať prvé motívy z návrhu ako panoráma Námestia Matice slovenskej s fontánou v popredí či silueta sochy Štefana Moysesa.

,,Väčšinou pracujem s farbami na akrylovej báze a so štetcom. Mám k dispozícii aj spreje, ale tie ak použijem, tak iba na také tie veľké plochy," vysvetľuje mladý umelec.

V pôvodnom návrhu sa nachádzajú aj ďalšie motívy mesta, ako napríklad starý i nový žiarsky kostol, budova planetária, takzvaný Biely dom, či výjav z Parku Štefana Moysesa. Návrh si pozrite TU.

Pomocníci

Ako hovorí Paťo, spracovanie nie je až také zložité a zatiaľ ide všetko podľa plánu. Na otázku, ktorý z motívov, ktoré ho ešte čakajú, považuje za najväčšiu výzvu, po chvíli premýšľania odpovedal: ,,Vyslovene obavu zo žiadneho motívu nemám, ale jedným z najnáročnejších zrejme bude Biely dom."

Celý projekt by mal byť hotový v máji. Finálna podoba sa nakoniec od pôvodného návrhu bude mierne líšiť ,,Nakoniec asi ubudnú nejaké štyri obrázky, ukazuje sa, že by toho bolo zbytočne veľa, bolo by to preplnené," vysvetľuje Paťo.

Hoci Paťo je tvorcom návrhu aj jeho hlavným realizátorom, nosí si so sebou aj pomocníkov. ,,Bola so mnou priateľka a brat, pomáhali mi maľovať tie veľké plochy, alebo také jednoduchšie obrazce," priznáva s úsmevom.

FOTO: Žiarske motívy v podchode začínajú naberať na kontúrach
7
Galéria
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM