Barbara Dallosová Rôzne

Momenty z maturít na žiarskom gymnáziu: Niekto stres, niekto s prehľadom :) FOTO

Písomné maturity sú v plnom prúde aj v Žiari nad Hronom. Na chodbách žiarskeho gymnázia sme sa boli pozrieť práve vtedy, keď si maturanti cez krátku prestávku vymieňali dojmy. Pasovali sa so skúškou dospelosti z cudzích jazykov.

Ilustračný obrázok k článku Momenty z maturít na žiarskom gymnáziu: Niekto stres, niekto s prehľadom :) FOTO
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Ako potvrdila riaditeľka Gymnázia Milana Rúfusa v Žiari nad Hronom Dana Paálová, tento rok tu z materinského a cuzdieho jazyka maturovalo celkom 122 študentov, maturitu aj z matematiky si vybralo 52 z nich. Tá ich čaká vo štvrtok (17.3. 2016).

Oslava radšej až po ústnych

My sme sa vybrali na miesto aby sme zistili, aká atmosféra vládne počas skladania písomnej časti skúšky dospelosti. V suteréne vládol čulý ruch a prestávku medzi časťami skúšky mnohí využili na vymieňanie si pocitov so spolužiakmi. Kde tu sa povaľovali nejaké knihy či papiere, maturanti však zrejme zvážili, že o päť minút dvanásť sa už toho veľa nenaučia.

Štvrták Martin (17) patril medzi tých, ktorým ani počas stresujúceho dňa nechýbal úsmev na perách. ,,Test zo slovenčiny som trochu dobabral. Z tém na sloh som si vybral diskusný príspevok o závislostiach, písal som o závislosti na mobiloch a podobne. Z angliny mám zatiaľ celkom dobrý pocit," vysvetľoval Martin, ktorého už štvrtková skúška z matematiky nečaká.

Na otázku, či teda dnes zaháji oslavy, odpovedá so smiechom: ,,Zajtra cestujem preč takže nie, aj tak radšej až po ústnych, keď bude po všetkom."

Zmiešané pocity

Aj Tímea (17) v tento deň skladala skúšku z anglického jazyka. Zdá sa, že stres s ňou nelomcoval a ako sa ma zhodnotila, cítila sa pripravená. ,,Ja som si zo slovenčiny vybrala charakteristiku osoby. Myslím, že sa z tých tém vyberať dalo. V porovnaní s tými, čo viem že písali maturanti minulý rok, boli určite menej náročné," zamýšľa sa.

Menej do reči už bolo Karolíne (18), ktorú sme stretli vychádzať z brán gymnázia na rýchly obed. ,,Neviem, naozaj neviem. Ešte to nemáme celé za sebou a pocity sú zmiešané," vysypala zo seba maturantka no zároveň dodala, že témy na sloh z slovenského jazyka neboli až také ťažké.

Medzi tých, ktorým šnúra písomných maturít ešte neskončila, patrí aj štvrták Matej. Čaká ho ešte skúška z matematiky, čo sa týka jazykov, väčší problém vraj narobil ten materinský. ,,Slovenčina bola trochu horšia," zhodnotil stručne a súhlasným pokývaním hlavy sa k nemu pridal i prísediaci spolužiak.

Skúška dospelosti v plnom prúde: FOTO z chodieb žiarskeho gymnázia
6
Galéria
Foto: Barbara Dallosová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM