ELA Rôzne

Mrazivá noc s výstrahami: Teploty klesnú aj pod -20 °C, ktoré okresy to pocítia?

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na nízke teploty vo viacerých regiónoch.

Ilustračný obrázok k článku Mrazivá noc s výstrahami: Teploty klesnú aj pod -20 °C, ktoré okresy to pocítia?
Zdroj: TASR/AP

SHMÚ vydal výstrahy prvého i druhého stupňa. Platiť majú najmenej do pondelka (1.2.). Informuje o tom na svojom webe.

Výstrahy pre okresy

Výstraha druhého stupňa platí pre okresy Rožňava, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Levoča, Poprad, Stará Ľubovňa a pre väčšinu Žilinského kraja. Teploty tu môžu podľa SHMÚ dosiahnuť mínus 20 až mínus 22 stupňov Celzia.

Pre viaceré okresy Banskobystrického kraja, pre okres Považská Bystrica, Prievidza, Košice, Bytča a Turčianske Teplice ako aj pre väčšinu Prešovského kraja platí výstraha 1. stupňa. Teploty môžu v týchto oblastich dosiahnuť až mínus 15 stupňov Celzia.

Posledná chladná?

Práve výbežok vyššieho tlaku bude mať za následok zmenšenú oblačnosť aj počas noci na pondelok. Pri vyjasnenej oblohe budú teploty po západe slnka klesať, ochladzovaniu bude priať aj bezvetrie alebo len slabý vietor.

„Počas noci teploty poklesnú na celom území na –6 až –15 °C. Ešte chladnejšie bude v dolinách a kotlinách, kde sa stále vyskytuje snehová pokrývka. V týchto oblastiach sa do pondelka rána môže ochladiť aj na –20 °C, výnimočne aj menej,“ informuje iMeteo.sk.

Nasledujúca noc bude posledná chladná noc z najbližších dní. Už v noci z pondelka klesnú teploty na –2 až –13 °C, v noci na stredu to bude už +2 až –4 °C.

Ochladenie sa postupne prejaví na celom území. Zotrvať by malo približne do utorka, kedy sa opäť začne otepľovať. Dovtedy ale budeme pozorovať celodenné mrazy s rannými teplotami často presahujúcimi –10 °C.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: iMeteo.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM