Jakub Forgács Regióny

Mrazivé ZÁBERY z Vianoc pred 14 rokmi: Hrozila EVAKUÁCIA, pomáhali aj ODSÚDENÍ, FOTO

Tohtoročné Vianoce síce boli biele aj v Bystrici, sneh sa však rýchlo zmenil na vodu. Pred rokmi však bola situácia ešte vážnejšia.

Ilustračný obrázok k článku Mrazivé ZÁBERY z Vianoc pred 14 rokmi: Hrozila EVAKUÁCIA, pomáhali aj ODSÚDENÍ, FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Písal sa 25. december 2009, keď vytrvalý dážď a prudké oteplenie spôsobili záplavy na viacerých miestach Slovenska. Situácia vôbec nevyzerala dobre ani v Banskej Bystrici.

Pripravení na evakuáciu

Stav hladiny Hrona v centre mesta dosahoval večer 320 centimetrov, čo bolo desať centimetrov nad stavom ohrozenia. Krízový štáb, ktorý v meste zasadal, rozhodol, že k evakuácii najbližších obydlí zatiaľ nedôjde.

Ako však uviedla vtedajšia hovorkyňa Mestského úradu (MsÚ) v Banskej Bystrici Monika Pastuchová, v prípade bezprostredného ohrozenia šiestich ulíc v časti Hronské predmestie bola pripravená telocvičňa Základnej školy na Golianovej ulici a v pohotovosti boli aj mestské autobusy, tzv. citybusy.

Pomáhali aj odsúdení

Na záchranárskych prácach pri povodniach sa podieľalo aj desať odsúdených. Tých poskytol Ústav na výkon trestu odňatia slobody v Banskej Bystrici – Kráľovej na požiadanie Obvodnej protipovodňovej komisie v Banskej Bystrici pri vyhlásení 3. stupňa povodňovej aktivity.

„Odsúdení sami prejavili záujem a ochotu pomôcť pri záchranárskych prácach. V miestnej časti Banská Bystrica pod Rybou približne tri hodiny plnili pieskom vrecia, ktoré boli následne odvezené na ohrozené miesta,“ uviedol vtedajší hovorca Ministerstva spravodlivosti SR Michal Jurči. Odsúdení v priebehu dvoch hodín naplnili pieskom približne 350 vriec.

Dobové zábery z vyčíňania vodného živla v Banskej Bystrici nájdete v priloženej fotogalérii. Ako to v tom čase vyzeralo vo Zvolene, si môžete pozrieť TU.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

FOTO veľkej vody, ktorá na 1. sviatok vianočný pred 14 rokmi zasiahla Bystricu
7
Galéria
Zdroj: TASR/Michal Svítok
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM