Webnoviny - Svet

MZV: Ocenenia si preberajú Filc, Bondra aj Šťastný

WEBNOVINY.SK

Slovenský hokejový útočník Žigmund Pálffy (vpravo) počas autogramiády hokejových legiend počas Dňa otvorených dverí Ministerstva zahraničných veci SR.Foto: SITABRATISLAVA 8. mája (WEBNOVINY) – Rezort diplomacie dnes žije hokejom. Okrem Dňa otvorených dverí na Ministerstve zahraničných vecí to je aj na Hokejovej noci. Šéf rezortu diplomacie Mikuláš Dzurinda oceňuje v Palugyayovom paláci v Bratislave piatich slovenských hokejistov za mimoriadnu prezentáciu Slovenska v zahraničí. Ocenenia si z jeho rúk preberajú Ján Filc, Peter Bondra, Peter Šťastný, Václav Nedomanský a za zosnulého Vladimíra Dzurillu jeho manželka Zlatica Dzurillová.

Dzurinda prežíva aj aktuálne zápasy Slovákov na majstrovstvách sveta. „Nemohol som zaspať,“ povedal na margo sobotňajšej prehry s Fínmi. Ocenil súperovu rýchlosť aj nadšenie pre strieľanie na bránu, dodal, že to, ako sa rozplýva slovenský sen, videl aj v tvárach hráčov a trénera Glena Hanlona. Majstrovstvá označil za míľnik. „Ráno som si povedal, že všetko zlé je treba obrátiť na dobro. Treba si otvorene povedať, že jedna úžasná hokejová generácia odviedla obrovský kus práce a teraz sa treba pustiť do práce novej,“ tvrdí Dzurinda. Žiada, aby sa všetci zamysleli nad tým, čo viedlo k úspechu a následným zlyhaniam. Ako dodal, minister školstva Eugen Jurzyca pripravuje koncepciu športu a Dzurinda radí vrátiť sa k deťom a mládeži a začať stavať základy. K práci vedenia hokejového zväzu sa nechcel vyjadrovať, no tvrdí, že si vypočuje hlasy odborníkov aj zodpovedných za správu vecí verejných a bude sa hovoriť o tom, ako sa vrátiť ku sláve. „Tie uplynulé desaťročia nám urobili vo svete výborné renomé. Toto sú chvíle, kedy sa treba vážne zamyslieť a pustiť sa do práce,“ tvrdí Dzurinda. „Krajina, ktorá dala toľkých adeptov do hokejovej siene slávy či už NHL ako aj na Slovensku, krajina majstrov sveta a nositeľov mnohých medailí sa domnievam, že máme aj doma skutočne hokejových expertov, ktorí, si myslím, že dokážu slovenský hokej vrátiť tam, kde bol,“ odpovedal na otázku o zotrvaní trénera slovenskej reprezentácie Hanlona. Pridal sa tak k momentálnej kritike kanadského trénera.

Ján Filc (58) je bývalý slovenský hokejový brankár a najúspešnejší slovenský reprezentačný tréner. Slovenskú seniorskú reprezentáciu viedol dvakrát. Prvýkrát sa stal jej trénerom od 15. júna 1999. Na svetovom šampionáte v roku 2000 v Petrohrade sa slovenské hokejové mužstvo umiestnilo na druhom mieste a získalo prvú medailu pre Slovensko. O dva roky na MS v Göteborgu sa slovenská hokejová reprezentácia stala víťazom šampionátu práve vďaka Filcovi. Po tomto historickom úspechu Filc ukončil svoju trénerskú kariéru a stal sa členom Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja, no znovu nastúpil 1. júla 2008. Hanlon ho nahradil 1. apríla 2010.

Peter Bondra (43) je bývalý slovenský hokejový útočník. Vynikal rýchlym korčuľovaním a patril k najúspešnejším zakončovateľom v NHL. Výraznou mierou pomohol slovenskej reprezentácii k zisku titulu majstra sveta v roku 2002. Na svetovom šampionáte 2002 bol najlepším strelcom Slovenska, sto sekúnd pred koncom finálového zápasu s Ruskom strelil po prihrávke Žigmunda Pálffyho najvýznamnejší gól v histórii slovenského hokeja, keď svojim gólom rozhodol o konečnom výsledku 4:3 a postaral sa tak o zlatú medailu pre Slovensko. Po ukončení aktívnej kariéry v októbri 2007 sa stal generálnym manažérom reprezentácie.

Peter Šťastný (54) je bývalý slovenský hokejový útočník, člen Siene slávy NHL a IIHF. Reprezentoval Česko-Slovensko, Kanadu a Slovensko. Bol druhým najproduktívnejším hráčom NHL 80. rokov po Waynovi Gretzkom. Do roku 2005 pôsobil viac ako štyri roky ako generálny manažér Slovenského zväzu ľadového hokeja. Od roku 2004 je poslancom Európskeho parlamentu.

Václav Nedomanský (67) je bývalý česko-slovenský a český hokejový útočník a tréner. Bol štyrikrát kráľom ligových strelcov, so 163 gólmi je najlepší strelec československej reprezentácie v histórii. Na svetových šampionátoch trikrát nominovaný do All Star teamu, na majstrovstvách sveta 1974 bol vyhlásený za najlepšieho útočníka. Vrcholný hokej hral celých 20 rokov, najskôr za Slovan Bratislava, neskôr aj v NHL. Medzi prvými desiatimi laureátmi slovenského hokeja ho uviedli do Siene slávy slovenského hokeja 30. novembra 2002.

Vladimír Dzurilla, ktorý zomrel 26. júl 1995 ako 52-ročný, bol česko-slovenský hokejový brankár a tréner. Bol vyhlásený za najlepšieho hokejistu Slovenska 20. storočia a je členom Siene slávy IIHF. Dzurilla je legenda medzi slovenskými brankármi a je známy aj vo svete. Bol povestný svojím pokojom, ktorý dokázal preniesť na celý tím. Mal brilantne vybrúsený štýl, bleskurýchlu lapačku a železné nervy. Vďaka týmto danostiam dokázal likvidovať nájazdy aj tých najnadanejších útočníkov. Počas svojej kariéry reprezentoval Československo 172-krát, odchytal 571 zápasov počas 19 sezón. Má za sebou tri štarty na ZOH a na 10 MS. Na každom z týchto podujatí získal medailu. Medzi slovenskými hokejistami je tak Dzurilla držiteľom najväčšieho počtu medailí z vrcholných podujatí. Do Siene slávy slovenského hokeja ho uviedli tiež 30. novembra 2002.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM