Správy

Na Slovensku ročne pribudne 20-tisíc diabetikov: Štvrtina o ochorení ani netuší

Cukrovka sa podľa odborníkov stala novodobým strašiakom. V krajine pod Tatrami na ňu trpí vyše 350-tisíc ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku ročne pribudne 20-tisíc diabetikov: Štvrtina o ochorení ani netuší
Zdroj: TASR

Viac ako 300 miliónov ľudí na celom svete v súčasnosti trpí cukrovkou, ktorá sa tak podľa odborníkov už stala novodobým strašiakom. Tvrdí to Silvia Kontrošová, vedúca oddelenia podpory zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, podľa ktorej si aj z tohto dôvodu ľudia vo viac ako 130 krajinách každoročne 14. novembra pripomínajú Svetový deň diabetu (cukrovky).

„Tento deň sa na podnet Medzinárodnej federácie diabetu s podporou Svetovej zdravotníckej organizácie oslavuje ako reakcia na rapídne stúpajúci výskyt cukrovky v celosvetovom meradle. Je oslavou pokroku v oblasti diabetu a jeho cieľom je upozorniť na rastúci výskyt cukrovky, zvýšiť informovanosť o tejto chorobe, jej diagnostike a liečbe. Pretože cukrovka dnes už predstavuje globálnu epidémiu so život ohrozujúcimi komplikáciami,“ uviedla Kontrošová.

Na Slovensku má túto chorobu podľa nej viac ako 350 000 ľudí, pričom štvrtina z nich o svojom ochorení ani nevie. „Predpokladá sa, že ročne pribúda v našom štáte viac ako 20 000 diabeti­kov,“ dodala vedúca.

Svetový deň diabetu pripadá na 14. november od roku 1991. V roku 1891 sa totiž v tento deň narodil kanadský fyziológ Frederick Grant Banting, ktorý je považovaný za hlavného z objaviteľov inzulínu. V roku 1923 dostal za svoj objav Nobelovu cenu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM