Rôzne

Nádherný Betlehem zo snehu je v Tatrách dokončený: Potrebné však bolo povolenie, FOTO

Chatár z Rainerovej chaty Peter Petras v týchto dňoch dokončil snežný betlehem, ktorý je každoročnou atrakciou počas zimy vo Vysokých Tatrách.

Ilustračný obrázok k článku Nádherný Betlehem zo snehu je v Tatrách dokončený: Potrebné však bolo povolenie, FOTO
4
Galéria

Pre TASR potvrdil, že s výstavbou začali koncom novembra, keď bola v horách prvá väčšia nádielka snehu.

Práce im v posledných dňoch narušilo oteplenie i dážď, napokon sa však stavbu podarilo dokončiť ešte pred Vianocami.

Petras: Celkom sa to vydarilo

„Od začiatku sme mali veľmi priaznivé snehové podmienky, stavba korpusu nám trvala asi dva týždne. Keď sme začali vyrezávať interiér, prišiel nečakaný odmäk, preto sme museli prerušiť práce na sochách. Dole boli mrazy mínus šesť stupňov a tu u nás bolo plus šesť stupňov. To počasie asi chcelo vyskúšať našu trpezlivosť. V noci na dnes (20. 12.) však začalo mrznúť a podarilo sa mi sochy dokončiť. Myslím si, že sa to celkom vydarilo,“ priblížil Petras.

Samotný korpus je vysoký štyri metre, široký 4,7 metra, klenba betlehema je vysoká 2,7 metra a sochy majú približne 1,8-metrovú výšku.

Musel žiadať povolenie

Chatár by chcel návštevníkov počas zimy potešiť aj ďalšími snežnými sochami.

„Paradox však je, že sme museli požiadať Správu Tatranského národného parku aj krajský úrad životného prostredia o povolenie na drevené aj snežné sochy a aj na organizáciu tradičnej trojkráľovej slávnosti, ktorá bude 6. januára 2024,“ zdôraznil Petras, ktorý to považuje za zbytočnú byrokraciu.

Prvý betlehem postavil chatár a horský nosič v roku 1998. Odvtedy ho chodia každoročne obdivovať tisíce návštevníkov. Okrem betlehema sa mu podarilo v minulosti pred chatou vytvarovať zo snehu aj sochu chatára či veľkonočné vajíčko.

Viac záberov nájdete vo fotogalérii.

Objektívom: Betlehem zo Snehu je v Tatrách už dokončený
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM