Správy Krimi

Najvyšší kontrolný úrad v akcii: Potvrdil nedostatky pri eurofondoch

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) uskutočnil vlani 33 kontrol, preveril takmer 300 subjektov verejnej správy, zistil 2245 nedostatkov vrátane porušení zákonov.

Ilustračný obrázok k článku Najvyšší kontrolný úrad v akcii: Potvrdil nedostatky pri eurofondoch
Zdroj: pixabay.com

Podal 16 trestných oznámení, 13 podnetov na Úrad pre verejné obstarávanie a 20 podnetov na ministerstvo financií. Informoval o tom v parlamente predseda NKÚ Karol Mitrík pri predložení Správy o kontrolnej činnosti úradu za rok 2017. Zo správy tiež vyplývajú vážne nedostatky v príprave projektov, čo podľa NKÚ ohrozuje čerpanie eurofondov. Poslanci vzali správu na vedomie.

„Kontroly preverili rôzne stránky vynakladania verejných zdrojov,“ uviedol v pléne. Mitrík naznačoval podozrenia z plytvania u rôznych ministerstiev, hovoril o nedostatočnom vnútornom kontrolnom systéme niektorých rezortov. „Podstatné kontrolné zistenia obsiahnuté vo výročnej správe sú dôkazom toho, že v organizáciách verejnej správy je stále značný priestor pre hospodárnejšie, efektívnejšie, ale najmä účinnejšie využitie verejných prostriedkov,“ poukázal Mitrík.

Výrazné rezervy podľa jeho slov zistili kontrolóri aj v oblasti rozpočtového procesu. „Najmä programového rozpočtovania, v rámci ktorého sa objavuje veľa znakov formalizmu, ciele sú stanovené veľmi všeobecne, ukazovatele hodnotenia nie sú nastavené tak, aby sa dala hodnotiť ich efektívnosť a účelnosť,“ vysvetlil.

Podobné problémy sa podľa neho ukazujú aj pri hodnotení významných národných, európskych projektov. „Chýbajú ukazovatele, pomocou ktorých by sa dala hodnotiť efektívnosť a realizované projekty neriešia problém komplexne. To sa týkalo projektov odkanalizovania, Repas, ESO a pod.,“ uviedol Mitrík.

Výročná správa hovorí aj o výsledkoch medzinárodných kontrol a rôznych projektov, ktoré sú financované aj z eurofondov. „Ani fakt, že Slovensko využíva európske zdroje už dlhšie obdobie, nevedie k odstráneniu vážnych nedostatkov, na ktoré NKÚ poukazuje dlhodobo. Aj rok 2017 potvrdil viacero vážnych nedostatkov v príprave projektov a ich kvalite, čo ohrozuje čerpanie týchto zdrojov,“ zdôraznil Mitrík.

V minulom roku sa kontrolóri venovali aj problematike dopravnej infraštruktúry a služieb v doprave, preverovali systém riadenia štátnych podnikov v zakladateľskej pôsobnosti rezortu pôdohospodárstva či to, akým spôsobom územná samospráva zabezpečuje výkon zakladateľských funkcií v obchodných spoločnostiach.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM