TOS Lifestyle

Nejde o vtip, majú na to dôvod. Európske mesto vyzvalo obyvateľov, aby sa všetci ZDRAVILI!

Zhruba 80-tisícové mesto na severe Švédska vyzýva svojich obyvateľov, aby sa všetci navzájom zdravili, keď pôjdu okolo seba.

Ilustračný obrázok k článku Nejde o vtip, majú na to dôvod. Európske mesto vyzvalo obyvateľov, aby sa všetci ZDRAVILI!
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

Vo švédskom meste Luleå žije približne 80-tisíc ľudí. Nachádza sa na severe tejto severnej krajiny a jeho obyvatelia vidia počas zimných mesiacoch veľmi málo slnečného svetla.

Mnohí majú preto smutnú náladu a mesto sa rozhodlo zasiahnuť. Odštartovalo kampaň, v rámci ktorej vyzýva ľudí, aby sa navzájom zdravili vždy, keď je to možné. Informoval o tom server BBC.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Pocit pohody a bezpečia

Kampaň má pomôcť zdvihnúť obyvateľom náladu a to najmä tým, ktorí sa cítia osamelo.

„Pozdrav môže vyvolať u ľudí pocity pohody a bezpečia. Je to niečo, čo môžeme urobiť všetci, aby sme vytvorili príjemnejšiu Luleu,“ napísalo mesto na sociálnej sieti.

„Jednoduché ahoj môže veľa zmeniť,“ doplnila tamojšia radnica.

Kampaň odštartovala 31. októbra, ktorý je vo Švédsku Dňom susedov. Na školách, v MHD a na rôznych verejných miestach púšťajú video, ktoré povzbudzuje ľudí k tomu, aby sa zdravili.

Len tri hodiny slnečného svetla

Pre predstavivosť, v zime si v tomto švédskom meste užijú slnečného svetla len tri hodiny!

Rozhovory tvárou tvár niekde na ulici sú preto ojedinelé. Možno aj preto majú obyvatelia povesť ako rezervovaní či dokonca nespoločenskí.

„Tu je to opak takého Španielska, kde ste veľa vonku, rozprávate sa s ľuďmi, sedíte na lavičkách… Vonku sa socializujete,“ vysvetlila Asa Koski, expertka na sociálne médiá, ktorá pracuje pre mesto a celé to vymyslela.

Titulné foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM