Zo Slovenska

Neuveriteľná NÁDHERA! Na Slovensku sa objavili VZÁCNE oblaky

Tak toto sa nevidí každý deň! Časť Slovenska sa mohla kochať pohľadom na záhadne tvarovanú oblačnosť.

Ilustračný obrázok k článku Neuveriteľná NÁDHERA! Na Slovensku sa objavili VZÁCNE oblaky
Zdroj: iMeteo.sk/Peter Novák

Nový pracovný týždeň priniesol na Slovensko vzácny jav. Na oblohe sme mohli pozorovať oblaky, ktoré vznikajú podobným spôsobom ako morské vlny.

Zaujímavé pozorovanie

„Ide o Kelvin-Helmholtzove oblaky. Tie sa vyskytli v okolí obce Stanča ležiacej na Zemplíne. Oblačnosť zachytil Peter Novák. Na sociálnej sieti si jeho záber získava množstvo fanúšikov,“ informuje iMeteo.sk.

Ako vznikajú?

Podľa portálu môžu tieto oblaky na prvý pohľad pripomínať vlny. Síce od morských vĺn skutočne nemajú ďaleko, s morom nemajú nič spoločné.

„Fyzikálny mechanizmus, ktorý sa nazýva Kelvin-Helmholtzova instabilita, vzniká, keď sa stretávajú dve kvapaliny, dva rôzne plyny alebo prípadne plyn a kvapalina rôznej hustoty. V prípade, že vrchný plyn/kvapalina je „poháňaný“ silnejším vetrom, vznikajú vlny. Na mori tento jav zabezpečuje vietor (vzduch, ktorý je redší) a morská voda (kvapalina, ktorá je hustejšia),“ vysvetľuje iMeteo.sk.

Vzácny jav

Napriek tomu, že tento jav je dobre zdokumentovaný a na mori k nemu dochádza nepretržite, jeho výskyt v atmosfére nie je vôbec bežný.

Ročne sa podobné zvláštne oblaky vyskytnú po celom svete len v niekoľkých desiatkach prípadov. Naposledy sa tak stalo koncom júla v Maďarsku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Kto dnes vstával skoro ráno, mohol vidieť vzácne oblaky. KELVIN-HELMHOLTZOVE oblaky. Oblaky v tvare vĺn vznikajú, keď...

Posted by Monika Nováková on Monday, August 7, 2023
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM