Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

NEVERTE ruským rozprávkam, hovorí hlas filmovej Nastenky: VIDEO, ktoré má ľuďom otvoriť oči

Dablérka Nastenky z legednárnej rozprávky Mrázik sa ukázala v novom videu. Ľuďom sa prihovára s tým, aby sa zamysleli.

Ilustračný obrázok k článku NEVERTE ruským rozprávkam, hovorí hlas filmovej Nastenky: VIDEO, ktoré má ľuďom otvoriť oči
Zdroj: Twitter.com/Matthew Boyington , YouTube.com/Zastúpenie EK na Slovensku

Ruskú filmovú rozprávku Mrázik netreba v našich končinách zrejme nikomu predstavovať. V televíziách beží Vianoce čo Vianoce už desiatky rokov. Dobrosrdečná Nastenka, samoľúby Ivan, chamtivá Marfuša a spravodlivý Mrázik sú už chronicky známymi charaktermi.

Neverte ruským rozprávkam

V slovenčine poznáme Nastenkin nežný hlások v podaní dabingovej herečky Dariny Chmúrovej. A práve jej osobu sa rozhodlo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku použiť v najnovšej kampani zameranej proti hoaxom.

Hlas Nastenky, teda smotná Chmúrová, varuje vo videu pred novými kremeľskými rozprávkami, ktoré už s Mrázikom nemajú nič spoločné. Ich účel je jediný – zneistiť či oklamať ľudí a obrať ich aj o poslednú dôveru k faktom. Kampaň nesie názov „Neverte ruským rozprávkam“.

„Nastenku som dabovala ako 15-ročná,“ začína rozprávanie Nastina dablérka sediac na kresle a sledujúc rozprávku Mrázik. Pokračuje: „Medzičasom sa mi hlas zmenil a žiaľ, aj tie ruské rozprávky sú dnes akosi iné. Píše ich priamo prokremeľská propaganda a ich účel nie je ľudí zabaviť ale oklamať. Žiadnej takejto rozprávke by som svoj hlas určite neprepožičala a neurobte to ani vy.“

Cielená kampaň

Zastúpenie EK vysvetľuje, prečo s projektom oslovilo práve Darinu Chmúrovú. Patrí jej totiž najznámejší hlas, ktorý si spájame s ruskými rozprávkami a je to aj žena, ktorá si pamätá minulý režim.

„Jej názor má preto veľký potenciál zmeniť zmýšľanie ľudí, na ktorých cieli kremeľská propaganda,“ myslia si tvorci projektu.

„Naša nová kampaň chce primäť ľudí k tomu, aby automaticky neverili neovereným správam, overovali si zdroje a premýšľali nad súvislosťami. Pretože nie každý obrázok, text alebo video, ktorý nám vyskočí na sociálnej sieti, je pravdivý, a to najmä v čase vojny,“ dodáva vedúci Zastúpenia EK na Slovensku Vladimír Šucha.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: YouTube.com

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM