Monika Gécziová Regióny

Nevšedný filmový zážitok: Do Bardejova prichádza jedinečný šesťdňový festival

Aj tento rok sa Bardejov stane na šesť dní dejiskom filmového festivalu Jeden svet. Témami sú sloboda, demokracia a ľudské práva.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedný filmový zážitok: Do Bardejova prichádza jedinečný šesťdňový festival
Foto: Anton Hrachovský

Do nášho mesta aj tento rok prichádza filmový festival Jeden svet, ktorého hlavným organizátorom je Človek v ohrození. Poslaním festivalu najlepších dokumentárnych filmov, ktorý sa bude konať od 19. do 24. novembra v Bašte v Bardejove, je otvárať témy slobody, demokracie a ľudských práv.

Festivalový program:

Pondelok 19. novembra:

18:00 – Projekt babička
Granny Project / Bálint Révész / Maďarsko, Spojené kráľovstvo / 2017 / 93 min. / anglicky, maďarsky, nemecky / české alebo anglické titulky
Ako ovplyvňuje rodinná história náš prístup k druhým i k sebe samým? K vážnej téme druhej svetovej vojny pristupujú traja mladí filmári zo Spojeného kráľovstva, z Nemecka a z Maďarska s príjemnou ľahkosťou. Každý z nich si dáva za úlohu vyspovedať svoju vlastnú starú mamu. Vďaka ochote týchto dám pristúpiť na hru ich vnukov sa obnažujú čisto osobné príbehy žien, ktoré – každá na inej strane frontu – zažili druhú svetovú vojnu. Mladíci prostredníctvom príbehov svojich babičiek spoznávajú históriu svojich rodín, ale aj to podstatné o sebe samých. (Sekcia Hrdinovia a hrdinky)

Utorok 20. novembra:

18:00 – Pred zločinom
Pre-Crime / Monika Hielscher, Matthias Heeder / Nemecko / 2017 / 88 min. / anglicky, francúzsky, nemecky / české alebo anglické titulky
V uliciach mesta nás takmer neustále sledujú kamery a počítač o nás zhromažďuje všetky osobné dáta: čo máme radi, s kým sa stretávame, čo sme robili posledný mesiac. Polícia v niekoľkých svetových metropolách už začala systematicky prepájať tieto informácie v snahe znížiť mestskú kriminalitu. Zhromaždené detaily zo života sledovaných občanov rozhodujú, či ich polícia preventívne vyhodnotí ako pravdepodobných kriminálnikov, alebo potenciálne obete trestného činu. Slúžia technológie 21. storočia skutočne na ochranu pred nekalými živlami alebo pomáhajú prehlbovať predsudky a napätie v spoločnosti? (Sekcia Slepá škvrna)

19:30 – Hľadač mín
The Deminer / Hogir Hirori, Shinwar Kamal / Švédsko / 2017 / 82 min. / kurdsky / české a anglické titulky
Po páde Saddáma Husajna v roku 2003 vstúpil Fakír Berwarí do armády. Keď videl, koľko ľudí umiera v irackom Kurdistane po explóziách mín, rozhodol sa zasvätiť život práve ich likvidácii. Odvtedy jeho dni pripomínajú akčný film. Dokument na dobových archívnych záberoch ukazuje, ako s ľadovým pokojom prestriháva drôty podomácky vyrobených výbušnín. Jeho život je pritom skoro až na druhom mieste. Na prvom sú preňho civilisti. Zastaví ho až nehoda, pri ktorej príde o nohu. Po rokoch nečinnosti, keď nemal ako uplatniť svoje schopnosti, sa však na obzore objavuje nový nepriateľ – Islamský štát. (Sekcia Hrdinovia a hrdinky)

Streda 21. novembra:

18:00 – Poetka
The Poetess / Stefanie Brockhaus, Andreas Wolff / Nemecko / 2017 / 90 min. / arabsky / české alebo anglické titulky
Million’s Poet nie je obyčajná talentová súťaž. Superstar, ktorú hľadá emirátska televízia medzi súťažiacimi z moslimských krajín, nemusí spievať ani tancovať, ale recitovať vlastnú poéziu. Odborná a laická porota rozhodla, že Hissa sa stala prvou ženou, ktorá v súťaži postúpila do finále, a jej odvážne básne z nej rýchlo urobili hviezdu západných i arabských médií. Otvorenou kritikou konzervatívnych noriem a náboženských genderových tabu si vyslúžila nadšené ovácie, ale i vyhrážky smrťou. Príbeh ženy, ktorá dokáže skĺbiť svoju hlbokú náboženskú vieru s prenikavou kritikou teokratických princípov. (Sekcia Hrdinovia a hrdinky)

19:30 – Čističi
The Cleaners / Hans Block, Moritz Riesewieck / Nemecko, Brazília, Holandsko, Taliansko, USA / 2018 / 88 min. / anglicky / české alebo anglické titulky
Dnes môže hocikto nahrať na internet hocijaké zábery. No nie všetko, čo nahráme, tam aj zostane. Na tom, aby používatelia videli len schválený obsah, pracujú v anonymite desaťtisíce „čističov“. Ich úlohou je vyhľadávať a vymazávať nežiaduci obsah. Pracujú v utajení, ale filmárom sa podarilo kontaktovať niektorých „moderátorov obsahu“, ktorý pracujú v Manile na Filipínach. Majú skúsenosti s detskou pornografiou i so záznamami islamistického vraždenia. Postupné ničenie psychiky moderátorov však nie je jediný problém tejto profesie. Kde sa snaha zabrániť šíreniu zla mení na nebezpečnú cenzúru? (Sekcia Uhol pohľadu)

Štvrtok 22. novembra:

18:00 – Silvana
Silvana / Mika Gustafson, Christina Tsiobanelis, Olivia Kastebring / Švédsko / 2017 / 90 min. / anglicky, arabsky, litovsky, švédsky / české a anglické titulky
Matka Litovčanka, otec Sýrčan, ona lesba a feministka – superstar švédskej rapovej scény Silvana Imam. „Hovoríte, že moja láska je nezákonná. Ja hovorím, že ty máš supertenkého vtáka. Utekaj pobozkať zasranú svastiku,“ spieva v hite, pri ktorom fanúšikovia omdlievajú. Silvanin vplyv na LGBT komunitu ešte vzrastie, keď začne chodiť s priekopníčkou feministického popu Beatrice Eli. Človek nemusí milovať ich hudbu, aby prepadol čaru ich osobností. Režisérkam sa vo veľmi emotívnom filme podarilo zachyť súkromie slávnej „power pussy“, ktorá sa na pódiu ničoho nebojí, ale po koncerte o sebe často pochybuje.

20.00 – koncert Onry Ozzborn /usa/ + N3O /sk/

Piatok 23. novembra

18:00 – Ženy zlatého úsvitu
Golden Dawn Girls / Håvard Bustnes / Nórsko, Dánsko, Fínsko / 2017 / 92 min. / anglicky, grécky / české alebo anglické titulky
Čo sa stalo s Gréckom? pýta sa na začiatku svojho filmu nórsky režisér Håvard Bustnes. Aby lepšie pochopil, prečo v kolíske európskej demokracie získalo hnutie vyhlasujúce rasovú nadradenosť, násilie a nenávisť takú popularitu, rozhodol sa natočiť dokument o ženách v jeho pozadí. Dávajú si pozor, čo povedia do kamery, ale už nie tak veľmi, keď si myslia, že ich nikto nenatáča a nepočúva. Ich nestrojené názory v kombinácii so zábermi z akcií bojovníčok Zlatého úsvitu vytvárajú plastický, ale o to znepokojujúcejší obraz o tom, čo sa deje v dnešnom Grécku, škrtenom úspornými opatreniami. (Sekcia Máte právo vedieť)

19:30 – Zlodeji času
Time Thieves / Cossima Dannoritzer / Španielsko, Francúzsko / 2018 / 84 min. / anglicky, francúzsky, japonsky, nemecky, holandsky, katalánsky, španielsky / slovenské titulky
Zabudnite na vodu a ropu – všetci predsa prahnú po novom zdroji: po našom čase. Film Zlodeji času odhalí, ako korporácie bez nášho vedomia speňažujú náš čas a ako sa podľa ich vlastných slov stali zo sociálnych sietí „noví hodinári“. Kto sa ešte nedostal do situácií, ako keď ho letecká spoločnosť prinútila vytlačiť si letenky a zaregistrovať vlastnú batožinu, čím spoločnostiam šetrí obrovské peniaze v podobe odpracovaných hodín? Kto nestrávil hodiny skladaním nábytku alebo nebojoval so samoobslužnou pokladnicou? Kto má vlastne komu platiť za všetku túto prácu? (Sekcia Máte právo vedieť)

21:00 – Osamelý boj Thomasa Reida
The Lonely Battle of Thomas Reid / Feargal Ward / Írsko / 2017 / 85 min. / anglicky / slovenské titulky
Írskeho farmára Thomasa Reida už roky zamestnáva vyčerpávajúci boj s jeho susedom, ktorým je americký výrobca mikročipov Intel. Nadnárodná spoločnosť chce expandovať a rada by získala Reidov pozemok. Írske úrady, ktoré chcú za každú cenu zvýšiť zamestnanosť v regióne, robia všetko pre to, aby Reida prinútili predať ho. Farmár však nemá v úmysle opustiť 300 rokov starý domov po svojich predkoch, kde žije sám, iba v spoločnosti kráv a hydiny. Potlačená farebnosť, zvuková stopa s útržkami rozhlasových relácií a netradičná rekonštrukcia scén zo súdnej siene vytvárajú fascinujúci a ľahko odcudzujúci efekt. (Sekcia Hrdinovia a hrdinky)

Sobota 24. novembra:

16:00 – Aktivistka
Aktivisti / Petteri Saario / Fínsko / 2017 / 57 min. / fínsky / české a anglické titulky
Riikka žije v mestečku na severe Fínska, ktorého okolitá príroda mala zostať navždy nedotknutá. Keď medzinárodná ťažobná spoločnosť prejaví záujem o ťažbu kovov na mieste národného parku, mladá študentka sa rozhodne konať. Pre svoj postoj musí získať nielen svojho otca, ale aj niekoľko členov mestského zastupiteľstva, ktorí v ponuke vidia príležitosť na miestny rozvoj. Riikka márne vysvetľuje, že ústupky priemyselnej ťažbe a migrácii početnej pracovnej sily predstavujú pre región hrozbu. Dokument sleduje príbeh motivovaného dievčaťa, ktoré zakúša prvé prehry, ale sebavedome pokračuje v boji. (Sekcia Jeden svet deťom)

17:00 – Európsky sen: Srbsko
The European Dream: Serbia / Jaime Alekos / Španielsko / 2018 / 19 min. / anglicky / slovenské a anglické titulky
Keď krajiny ležiace pri balkánskej ceste začiatkom roku 2016 zavreli hranice, zostali tisíce migrantov a utečencov uviaznuté v pasci v Srbsku. Až 8 000 ich žije v srbských táboroch, ktoré prevádzkuje vláda, ale aj v opustených budovách a v provizórnych táboroch v lesoch a čaká na príležitosť prekročiť ostro stráženú hranicu Európskej únie. Štyridsaťšesť percent z nich tvoria deti a jedno z troch detí nemá žiadneho dospelého sprievodcu. Tých, ktorí sa pokúsili dostať do Maďarska načierno, maďarská polícia bije a mučí a potom ich vráti späť do Srbska. (Sekcia Uhol pohľadu)

17:30 – Dôstojne zomrieť
‘t Is goed zo / Jesse van Venrooij / Holandsko / 2018 / 52 min. / holandsky / slovenské titulky
Eelco trpí celý život depresiami, preto sa rozhodol podstúpiť legálnu eutanáziu. Jeho cesta nemá byť iba o ňom: pred smrťou chce prelomiť tabu a vytvoriť cestu pre ľudí, ktorí sú v rovnakej situácií ako on. (Sekcia Hrdinovia a hrdinky)

18:30 – Za zenitom
Over the Hill / Sunny Bergman / Holandsko / 2007 / 55 min. / anglicky, holandsky / slovenské titulky
Pôsobivý pohľad na trhové sily, ktoré sa zavŕtavajú do našich myslí a tiel a robia z 35-ročných, ženy za zenitom. Sunny Bergman vychádza z osobnej skúsenosti, aby zistila, prečo sa ako 34-ročná obáva, že jej dni atraktívnej ženy sú už zrátané. Odhaľuje sugestívnu silu kozmetického priemyslu a módnych časopisov, pri ktorých čítaní sa ženy necítia lepšie, ale naopak horšie. Už nie sú schopné vidieť samy seba zo správnej perspektívy, ale stávajú sa obeťami zvodného i zhubného priemyslu v márnom boji o dosiahnutie ideálu krásy, ktorý neexistuje. (Sekcia Slepá škvrna)

19:30 – Cudzinec v raji
Stranger in Paradise / Guido Hendrikx / Holandsko / 2016 / 73 min. / anglicky / české titulky
Učiteľ v triede vysvetľuje skupinke čerstvých migrantov, koľko budú spoločnosť stáť peňazí. Azylanti sa jeho argumenty snažia vyvrátiť. Budú predsa pracovať, a teda prispievať do rozpočtu krajiny, nie? Učiteľ im však vezme ilúzie: polovica z nich nikdy nenájde uplatnenie. Film reflektuje v troch dejstvách mocenský vzťah medzi Európou a utečencami. Natvrdo ukazuje realitu v živote učiteľa, ku ktorému sa dostanú tri rozličné skupiny migrantov a on sa ku každej z nich správa celkom odlišne: k prvej odmietavo, k druhej prejavuje riadnu dávku empatie a chuť pomôcť, k tretej neprejavuje už vôbec žiadne city. (Sekcia Slepá škvrna)

21:00 – Bojovníčka s nenávisťou
La storia di Irmela, una donna contro il nazismo / Vincenzo Caruso / Nemecko, Taliansko / 2017 / 52 min. / nemecky, anglicky / slovenské titulky
Svojrázna sedemdesiatročná Berlínčanka Irmela už tridsať rokov každý deň neúnavne vyráža do boja s nenávistnými symbolmi, vyzbrojená sprejom, škrabkou a čistiacimi prostriedkami. Žiadne antisemitské plagáty, hákové kríže v podchodoch či homofóbne heslá na električkových zastávkach nie sú pred ňou v bezpečí. Irmela premaľuje, zoškrabe a zničí všetko, čo súvisí s akoukoľvek diskrimináciou. Nezľakne sa ani vyhrážok neonacistov či dokonca konfliktu so zákonom. Film sa týka nemeckej ultrapravicovej scény a zároveň je psychologickým portrétom hlavnej hrdinky. (Sekcia Hrdinovia a hrdinky)

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM