Regióny

Nevšedný koncert na Ľubovnianskom hrade: Sklovská zaspieva pre záchranu portrétu

K záchrane poškodeného portrétu Márie Terézie z 18. storočia prispeje benefičný koncert speváčky Sisy Sklovskej. Vystúpi priamo na hrade v Starej Ľubovni.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedný koncert na Ľubovnianskom hrade: Sklovská zaspieva pre záchranu portrétu
Zdroj: Dnes24.sk

Hrad Ľubovňa bude dejiskom benefičného koncertu Sisy Sklovskej na záchranu portrétu Márie Terézie vo štvrtok 13. septembra. „Skôr než oživím postavu tejto panovníčky na doskách Divadla Nová scéna, svojím koncertom na stredovekom Ľubovnianskom hrade chcem prispieť k záchrane poškodeného vzácneho obrazu, ktorý sa nachádza v zbierkovom fonde Ľubovnianskeho múzea," prezradila speváčka.

Poškodený portrét Márie Terézie bol vytvorený v 18. storočí podľa obrazu, ktorý namaľoval švajčiarsky maliar Jean-Étienne Liotard v roku 1747. Podľa neho neskôr maliari vytvárali portréty panovníčky s rôznymi odlišnosťami.

„Portrét Márie Terézie v našom zbierkovom fonde sa odlišuje od predlohy Jeana-Étienna Liotarda mierkou, v akej je panovníčka zobrazená. Ďalšou výraznou zmenou sú šperky, na origináli je panovníčka zobrazená s diadémom a sponou na plášť z čírych drahokamov. Na našom obraze je panovníčka vyobrazená s tromi šperkmi z drahokamov – diadém, ktorý je mierne prevýšenejší, spona a brošňa nachádzajúcu sa na pravom rukáve šiat,“ objasnil riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík.

Portrét Márie Terézie je poškodený najmä v oblasti tváre, kde sa nachádzajú praskliny. V tvárovej časti sa nachádzajú aj záplaty, čo naznačuje, že do diela už niekto v minulosti zasahoval. Obraz je výraznou súčasťou kolekcie portrétov Márie Terézie v zbierkovom fonde Ľubovnianskeho múzea. „Jeho reštaurovanie bude už druhou „záchranou“ Márie Terézie v Ľubovnianskom múzeu, ku ktorému môžu prispieť aj účastníci benefičného koncertu,“ uzatvára Mikulík s tým, že vystúpenie sa začne na nádvorí hradu Ľubovňa o 20. hodine.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM