Regióny

Novinka na hraniciach s Poľskom: V Pieninách pribudli kamery na živý prenos

Zábery z kamier budú zverejnené na internetových stránkach obce Lesnica a mesta Szczawnica, ktoré okrem Dunajca spája aj história, prírodné a kultúrne bohatstvo.

Ilustračný obrázok k článku Novinka na hraniciach s Poľskom: V Pieninách pribudli kamery na živý prenos
Zdroj: TASR

V Pieninách inštalovali webové kamery na živý prenos. Kamery umiestnené na oboch stranách pohraničia majú zvýšiť konkurencieschop­nosť Zamaguria, pomôcť propagácii regiónu a rozvoju cestovného ruchu. Tamojšej obci Lesnica sa totiž podarilo uspieť s projektom cezhraničnej spolupráce a získať tak vyše 18 000 eur na zakúpenie a inštaláciu dvoch webových kamier umiestnených v exteriéri. Ďalších 22 kamier je umiestnených aj v susednom meste Szczawnica, na čo Poliaci získali v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika 2014 – 2020 takmer 75 000 eur.

Súčasťou projektu podporeného zo zdrojov Európskej únie bol aj Deň partnerstva pripravený v spolupráci s Pieninským národným parkom (PIENAP), na ktorom sa verejnosť v rámci edukačných hier a aktivít dozvedela viac o ochrane prírody. „Pôvodný zámer bol, aby žiaci z Lesnice a Szczawnice spoločne pozorovali hniezdenie vzácnych druhov vtákov a rastlín. Keďže počasie nám neprialo, mali sme v zálohe alternatívny program a deti napokon zisťovali kvalitu vody, spoznávali drobné vodné bezstavovce a určovali stopy zveri,” uviedla Margaréta Malatinová zo Správy PIENAP-u. Súčasťou akcie bola aj návšteva Prírodovednej expozície PIENAP-u v Spišskej Starej Vsi. V rámci podujatia vysadili aj strom partnerstva – lipu – ako symbol cezhraničnej spolupráce medzi oboma samosprávami. „Lipa preto, lebo je symbolom Zamaguria,” doplnil Gondek.

„Zábery z kamier budú zverejnené na internetových stránkach partnerov projektu – obce Lesnica a mesta Szczawnica, ktoré okrem Dunajca spája aj história, prírodné a kultúrne bohatstvo. Očakávame, že prezentácia našej obce prostredníctvom živého prenosu na webe ešte viac vzbudí záujem verejnosti o tento región. Myslím si, že turistom máme čo ponúknuť,” skonštatoval starosta Lesnice Ján Gondek. Túto obec na Zamagurí, kde je výstupné miesto zo splavu Dunajca, navštívi zhruba 200 000 turistov ročne, poľskú Szczawnicu dvakrát toľko. Starosta Lesnice doplnil, že webová stránka prostredníctvom ktorej bude prenášaný živý obraz, má okrem slovenskej aj tri ďalšie jazykové mutácie – nemeckú, anglickú a tiež poľskú, keďže gro turistov prichádza do Pienin práve od severných susedov.

Projekt pod názvom Digitálny náhľad miest so zvláštnou kultúrnou a prírodnou hodnotou v obciach Szczawnica a Lesnica realizujú ako nástroj na vzdelávanie, deľbu a propagáciu prírodného a kultúrneho dedičstva na poľsko-slovenskom pohraničí.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj úchvatné zábery Bardejova, ktoré zachytil talentovaný fotograf!

Foto: ilustračné

Úchvatné zábery Bardejova očami špičkového fotografa
20
Galéria
Foto: Jano Štovka
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM