Regióny

Nový rebríček transparentnosti najväčších slovenských miest: Bardejov si výrazne pohoršil

Kým väčšina slovenských samospráv je opäť o čosi otvorenejšia, Bardejov je na tom presne naopak. Pohoršil si a klesol až o sedemnásť miest.

Ilustračný obrázok k článku Nový rebríček transparentnosti najväčších slovenských miest: Bardejov si výrazne pohoršil
Foto: Jano Štovka

Stovka najväčších slovenských samospráv je opäť o čosi otvorenejšia. Za dva roky sa dokázala v priemere zlepšiť o šesť percentuálnych bodov, vyplýva to z aktuálneho rebríčka transparentnosti miest, ktorý zostavila mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS). Ako uviedol analytik TIS Michal Piško, priemerné skóre 57 percent je dosiaľ najvyššie v histórii meraní, avšak stále ponúka priestor na zlepšenie.

„Okrem zvyšujúcej sa otvorenosti je dobrou správou i to, že TIS mohla prvýkrát udeliť najvyšší rating transparentnosti A+, ktorý získali za prekonanie hranice 85 percent dve samosprávy,“ povedal Piško. Prvenstvo obhájil Vranov nad Topľou so skóre 87 percent, najvyšší rating transparentnosti A+ získala aj bratislavská mestská časť Nové Mesto (86%). Za nimi s odstupom nasleduje tretia Rožňava (79%).

Tretie miesto od konca obsadili Veľké Kapušany (36%), druhé od konca boli Šurany (32%), posledné bolo Humenné (32%), kde bolo pozitívne vyhodnotených iba 26 otázok. Toto mesto ako jediné odignorovalo aj hodnotiaci dotazník TIS zasielaný podľa infozákona. TIS konštatuje, že iba 14 zo stovky miest si v skóre pohoršilo.

Bardejov s výrazným prepadom

Zo sto hodnotených miest skončil Bardejov až na 86. mieste so známkou C a 46 %. Oproti rebríčku spred dvoch rokov si tak pohoršil o 17 pozícii. V tohtoročnom hodnotení získal v zložkách hodnotenia najviac za Obecné podniky a organizácie (79%), za Rozpočet a zmluvy (70%), či za Prístup k informáciám (69%). Naopak, najmenej za Predaj a prenájom majetku (6%) a slabé hodnotenie získal i v zložkách Účasť verejnosti na rozhodovaní (21%), Dotácie a granty (23%), Verejné obstarávanie (25%), či Byty a zariadenia sociálnych služieb (28%).

Krajské mesto Prešov sa umiestnilo na 27. mieste. Pod priemerom 57% skončil v rámci Prešovského kraja okrem Bardejova a posledného Humenného len Svidník na 53. mieste, Kežmarok na 64. mieste a Stropkov na 71. mieste. Všetky ostatné mestá kraja sa umiestnili nad priemerom.

Transparentnosť miest merala TIS celkovo pomocou 105 indikátorov v 11 oblastiach. Vychádzali pritom z piatich rôznych zdrojov od webových stránok miest cez dotazník zaslaný radniciam až po údaje o súťažiach z Elektronického kontraktačného systému.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM