Barbara Dallosová Šport

O tomto Žiarčania vraj ani nesnívali: Všimol si ich chlapík z berlínskeho klubu, potom to celé začalo FOTO

Žiarske talenty vyrazili do nemeckej metropoly. Nenápadná partia z pártisícového mestečka ale narobila v Berlíne poriadny vietor. Čítajte, na čo môžu byť všetci Žiarčania pyšní.

Ilustračný obrázok k článku O tomto Žiarčania vraj ani nesnívali: Všimol si ich chlapík z berlínskeho klubu, potom to celé začalo FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Mladší žiaci Basketbalového klubu MŠK Žiar nad Hronom sa zúčastnili prestížneho medzinárodného turnaja. A na ten sa nedostali náhodu. Ešte počas aprílového Veľkonočného turnaja vo Viedni si ich po veľmi dobrých výkonoch všimol koordinátor mládeže najväčšieho nemeckého basketbalového klubu ALBA Berlín. Potom dostali naši tréneri osobnú pozvánku nemeckého veľkoklubu na WINTERCUP 2016 (31.1.2015 – 3.1.2016). Chalani teda Nový rok privítali stovky kilometrov od domova, avšak vo veľkom štýle.

Berlín plnými dúškami

Žiarsky tím neochromili ani vypadnutí hráči a napriek množstvu zranení sa trénerom podarilo dať dohromady spolu s tromi o rok mladšími hráčmi 13-členný tím. Potom už zostávalo iba absolvovať dlhú cestu a pozbierať všetku guráž na hru v konkurencii špičkových západoeurópskych basketbalových tí­mov.

Naši chlapci prišli bojovať o cenné kovy, výjazd na turnaj bol ale zároveň výletom, z ktorého si odniesli množstvo dojmov. Veľkým zážitkom pre nich bola návšteva Alexanderplatzu s televíznou vežou, v ich mobiloch nechýbajú ani fotky spod Brandenburskej brá­ny.

,,Silvester z bezpečnostných dôvodov strávila výprava mimo centra mesta. Všetky okolité lokálne ohňostroje boli ale aj tak väčšie ako ten, na ktorý sme v našom meste zvyknutí. Privítanie Nového roku bolo veľmi srdečné, napriek tomu, že rodičia a príbuzní deťom určite poriadne chýbali," hovorí o atmosfére tréner Norbert Nagy.

Francúzi potrápili

Na Nový rok sa v štyroch veľkých moderných športových halách v centre Berlína rozbehli boje 37 tímov z 9 krajín v 5 vekových kategóriách. V kategórii U13 čakala žiarskych reprezentantov konkurencia 7 top nemeckých a francúzskych tímov. Hralo sa v dvoch štvorčlenných skupinách systémom každý s každým a nasledovali dva vyraďovacie zápasy v bojoch o umiestnenie. Celkom 5 zápasov za 3 dni poriadne preverilo kvality žiarskych úradujúcich vicemajstrov Slovenska.

Hneď v úvodnom zápase v prvý deň roka Žiarčanov čakal majster Francúzska. Ako zhodnotili tréneri, do zápasu nastúpili naši chlapci ustráchane a s veľkým rešpektom, postupne však preradili na vyšší rýchlostný stupeň a dokázali sa vyrovnať aj súperovej agresivite. Po úmornom boji boli však Francúzi nad sily našich športovcov.

Žiarčanov si budú pamätať

Oveľa viac vraj hre našich hráčov vyhovoval mierne pomalší herný prejav nemeckých tímov, ktoré ale tiež disponovali veľmi silnými a vysokými hráčmi. Do ďalších bojov už šli naše talenty s veľkým nasadením a veľkou chuťou po víťazstve.

,,Reprezentanti 18-tisícového Žiaru nad Hronom si po veľmi nadšenom a bojovnom výkone vybojovali vysoké víťazstvá s 1,5-miliónovým Mníchovom aj 3,5-miliónovým Berlínom!," podotkol Nagy s tým, že práve víťazstvami si chalani otvorili aj cestu do semifinále turnaja.

O striebre ani nesnívali

Vo finále na našich basketbalistov čakal víťaz druhej skupiny, nemecký Ludwigsburg, ktorého naštartovaní Žiarčania odrovnali agresívnou hrou. Vo finále sa Žiarčania stretli s podľa slov trénerov neuveriteľne rýchlymi a behavými francúzskymi majstrami. Chalani hrali vo vysokom nasadení, po vytrvalom boji ale víťazstvo patrilo francúzskemu súperovi.

,,Turnaj Žiarčanom ukázal však opäť novú výzvu, ktorou je rýchly a agresívny moderný európsky basketbal. O tom, že nakoniec získajú v takejto konkurencii strieborné medaily za 2.miesto, nikto pred odchodom ani len nesníval," uzavrel Nagy v mene trénerov.

Výsledky tímu na turnaji Arxes-tolina WINTERCUP 2016:

Skupinové zápasy:
MŠK BK Žiar nad Hronom (SVK) : ASSM Pfastatt (FRA) 32:75
MŠK BK Žiar nad Hronom (SVK) : JAHN München (NEM) 60:35
MŠK BK Žiar nad Hronom (SVK) : ALBA Berlin (NEM) 61:27

Semifinále:
MŠK BK Žiar nad Hronom (SVK) : BSG Ludwigsburg (NEM) 64:52

Finále:
MŠK BK Žiar nad Hronom (SVK) : ASSM Pfastatt (FRA) 38:83

Konečné poradie na turnaji Arxes-tolina WINTERCUP 2016:

  • 1. ASSM Pfastatt (FRA)
  • 2. MŠK BK Žiar nad Hronom (SVK)
  • 3. ALBA Berlin (NEM)

Foto: MŠK BK Žiar nad Hronom

Žiarski basketbalisti sa s prestížneho turnaja nevrátili naprázdno
27
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM