Tomáš Stupavský Regióny

Obyvatelia Dúbravky sa konečne dočkali, premávka električky bola spustená

Dnes ráno o 4.38 sa zo zástavky Pri kríži vydala na svoju prvú cestu električka číslo 4. Obyvatelia mestskej časti Dúbravka tak budú môcť po takmer piatich mesiacoch opäť využívať električkovú dopravu.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia Dúbravky sa konečne dočkali, premávka električky bola spustená
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Na dokončení okolia trate sa stále pracuje. Na všetkých zástavkách sa ešte nachádzajú detaily, ktoré ešte treba dotiahnuť do finálnej verzie. No samotné koľaje sú zmodernizované, bezpečné a pripravené na prevádzku. Do Dúbravky budú jazdiť linky číslo 4 a 5. Trať je však stále v testovacej premávke.

„Vy môžete sprístupniť prevádzku koľajových tratí už aj počas testovacej premávky," vysvetľuje hlavný dopravný inžinier mesta Tibor Schlosser.

Okolo konečného spustenia električky bol veľký rozruch. Mesto Bratislava avizovalo, že električka začne jazdiť už od minulého piatku, no nakoniec aj na rady dodávateľa stavby spoločnosti Metrostav, od svojho zámeru upustilo.

„Mesto muselo rešpektovať odporúčania odborníkov a bezpečnosť cestujúcich považuje za prvoradú. Preto ani napriek zaručeným prísľubom ohľadne termínov zo strany dodávateľa, ani napriek tlaku Dopravného podniku, ktorý potreboval šetriť na nasadení náhradnej autobusovej dopravy, mesto nemohlo spustiť modernizovanú električkovú trať od piatka rána ani do testovacej premávky,“ doplnil hovorca mesta Bratislava Stanislav Ščepán.

Spoločnosti Metrostav pokuta za nedodržanie termínu nehrozí, pretože dodávateľ má podľa zmluvy konečný termín odovzdania stavby 30. novembra.

V rámci modernizovania električkovej trate budú mať nástupištia vyššie nástupné hrany po novom 25 centimetrov. Normálna hodnota nástupnej hrany v iných častiach mesta má 30 centimetrov. Novinky sa týkajú aj svetelných križovatiek, cez ktoré trať povedie, keďže električky dostanú prednostný signál. V okolí trate však bude chýbať živý trávnik, pretože kvôli spodnej vode by sa projekt výrazne predražil.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM