Prokop Slováček Správy

Odborníčka radí: Za liekmi nebehajte, pacient má viacero možností

Lieková turistika, pri ktorej sme často nútení behať s predpisom po viacerých lekárňach, môže byť veľmi nepríjemná. Aké sú možnosti pacienta, aby sa napokon k potrebnému lieku dostal?

Ilustračný obrázok k článku Odborníčka radí: Za liekmi nebehajte, pacient má viacero možností
Zdroj: TASR

Prípadov, že s receptom beháte od lekárne k lekárni a nemôžete zohnať predpísaný liek sa množia. Odborníci bijú na poplach. Vďaka regulácii cien máme na Slovensku takmer najlacnejšie lieky v Európskej únii.

Trh zapĺňajú spoločnosti, ktoré sa zaoberajú reexportom liekov do zahraničia, kde za ne zinkasujú oveľa viac. A pacient sa dostáva na druhú koľaj.

Aké sú naše možnosti v prípade, že v lekárni nemajú predpísaný liek? Radí prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Katarína Kafková

Pýtajte sa na aktuálnu situáciu

Lekáreň má 24 hodín na to, aby liek zabezpečila, ak ho nemá. Pacient by sa však mal už pri prvej návšteve lekárnika pýtať, aké sú v tomto smere možnosti. Aby nemárnil čas. Niektoré lekárne majú informačné systémy priamo napojené na skladové zásoby svojich obvyklých dodávateľov. Vďaka tomu sa dá zistiť či vôbec je liek na sklade. Pacient môže navštíviť aj ďalšie lekárne a klásť rovnaké otázky.

Nechajte kontaktné údaje, liek si rezervujte

Pacient po dohode môže nechať v lekárni kontaktné údaje. Lekárnik mu oznámi, keď bude liek k dispozícii. Chronickí pacienti si môžu lieky rezervovať vopred. Ak sa pacient nevie dostať k lieku ani vo viacerých lekárňach, mal by sa obrátiť na svojho ošetrujúceho lekára, nech mu liečbu zmení.

Pri prepustení z nemocnice pozor

Veľmi zraniteľnou skupinou sú pacienti prepúšťaní z nemocnice, u ktorých sa často nasadzuje nová alebo mení existujúca liečba. Odporúčame, aby pacienti požiadali o informáciu, či sú lieky, ktoré im predpisujú, dostupné v lekárni v tej ktorej nemocnici. V prípade problémov by bolo vhodné indikované lieky u každého pacienta prehodnotiť skôr, ako opustí bránu nemocnice. Alebo vydať lieky aj na liečbu dlhšiu, ako len na zákonom určené tri dni.

PREČÍTAJTE SI AJ: Nedostali ste váš predpísaný liek? Zrejme ho užíva niekto v zahraničí

Vyhnite sa stresu

Pacient má možnosť lekárnika požiadať, aby predpis nahral do informačného systému, čím napomôže získať relevantné údaje o všetkých nedostupných liekov na Slovensku. Ak beriete niektoré lieky pravidelne, naplánujte si, kedy navštívite doktora. Aby ste mali dostatok času liek si aj zohnať. Vyhnete sa časovej tiesni, možnému prerušeniu liečby so všetkými hroziacimi rizikami.

Pýtajte si adekvátnu náhradu

Ak nemajú váš liek, pýtajte si iný, s rovnakou účinnou látkou. Lekárnik pacientovi poradí, ktorý liek by bol vhodný. Je to však možné len vtedy, ak lekár na predpis vyslovene neuviedol, že je potrebné vydať len konkrétny liek. V takomto prípade je potrebný nový predpis na iný liek a opakovaná návšteva lekára.

Internet? Radšej opatrne

Treba byť obozretný. Nie vždy môže byť internetový predaj seriózny a hrozí nám kúpa falzifikátov, ktoré nám môžu viac uškodiť ako pomôcť. Je potrebné podrobnejšie skúmať, či liekový portál prevádzkuje právnická osoba s príslušnými povoleniami. V tomto smere by pacientovi mohol byť nápomocný Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

Nákup v zahraničí

Vopred si treba overiť podmienky za akých sa liek v zahraničí vydáva, aká je výška doplatku. Všade sú pravidlá iné. Je vhodné obrátiť sa s prosbou o pomoc aj na svoju zdravotnú poisťovňu a pripraviť si dostatočnú finančnú rezervu na zaplatenie doplatku na liek.

PREČÍTAJTE SI AJ: Ako liek na dušu: Vedci dokázali, že priateľstvu sa nevyrovná bohatstvo ani sláva!

Lieky a lekarne
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM