Zo Slovenska

Omamné látky predávané v automatoch? Slovensko im dá STOPKU, zaradí ich medzi ZAKÁZANÉ

Trojica omamných látok, ktoré si dnes v automatoch môžu kúpiť aj deti, by mala byť zakázaná.

Ilustračný obrázok k článku Omamné látky predávané v automatoch? Slovensko im dá STOPKU, zaradí ich medzi ZAKÁZANÉ
Zdroj: Facebook.com/European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA)

HHC, HHC-P a HHC-O sa majú zaradiť do zoznamu omamných a psychotropných látok. Pre TASR to potvrdilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR s tým, že návrh na ich zaradenie predložilo do legislatívneho procesu.

Ohrozené deti a mládež

„MZ SR si uvedomuje urgentnosť zaradenia HHC, HHC-P a HHC-O medzi zakázané látky na Slovensku, a to z dôvodu ohrozenia širokej verejnosti, najmä detí a mládeže, ktorým je v súčasnosti umožnený voľný prístup k novým psychoaktívnym látkam (HHC, HHC-P a HHC-O) prostredníctvom rôznych automatov umiestnených na verejne prístupných miestach, napríklad v obchodných centrách,“ priblížili z komunikačného odboru rezortu.

Pripravujú zmenu

O zaradení daných látok do zoznamu hovorí návrh novely zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch. Ten ministerstvo predložilo do legislatívneho procesu, aktuálne je vo vnútrorezortnom pripomienkovom konaní.

Rezort spolu s ministerstvami vnútra a spravodlivosti pripravuje aj zmenu legislatívy s cieľom efektívnejšieho zaraďovania nových psychoaktívnych látok medzi zakázané.

Otrávené deti

Na ohrozenie mládeže v súvislosti s HHC upozornili koncom minulého roka aj lekári z Národného ústavu detských chorôb. Informovali o prípadoch otravy detí. Poukázali na to, že výrobky s obsahom tejto látky sú voľne dostupné v automatoch. Apelovali preto na rodičov, aby svoje deti poučili o ich rizikovosti.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM